magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
» Maros-ártér
Maros-ártér
 
Kis-Sárrét Bélmegyeri Fáspuszta Mágor-puszta Dévaványai-Ecsegi puszták
Kígyós-puszta Körös-ártér Cserebökény Kardoskúti Fehértó Csanádi puszták
Maros-ártér Tomapusztai lőszgyep Tatársánci ősgyep Csorvási lőszgyep


Maros-ártér

A Makó-Landori erdő 1990-es védetté nyilvánítását követően a Maros hullámtere természetvédelmi jelentőségének megfelelő rangot kapott, az 1999-es bővítés óta 2852 hektár kiterjedésben a Nemzeti Park részeként. A Maros folyó hazai szakaszának jobb oldali hullámtere változatos élőhelyeivel, védett értékeivel fontos szerepet tölt be a magyarországi ökológiai hálózatban.
A hullámtér vadregényes, széles szakaszainál található kiterjedt erdők különleges tájképi és élőhelyi viszonyokat teremtenek. A folyó kavicszátonyai, a mederben lévő háborítatlan szigetek, az évszázados öreg füzek, fekete és fehér nyarak, legelők, kaszálók a hajdani tájat idézik. Az erdők zöme keményfa-ligeterdő, kisebb része természetes módon újuló puhafa társulás. Sokfelé láthatjuk a fekete nyár idős példányait. A hosszú életű, meleg és fényigényes faj génkészletének fennmaradását a nemes nyarakkal történő hibridizáció fenyegeti.


A halak közül védett, bennszülött fajok is megtalálhatók, mint pl. a homoki küllő , selymes durbincs, magyar bucó és a német bucó. A védett kőfúró csík és selymes durbincs még gyakori a Marosban. A holtágak és kubikok a kétéltűek és hüllők számára nyújtanak ideális élőhelyet. A terület a védett bánáti csiga egyik legjelentősebb hazai élőhelye.

Az erdők és meredek partok értékes fészkelő madárfajai a holló, a fekete harkály a szalakóta, a gyurgyalag. A folyó kavicszátonyain kis lilék költenek, a háborítatlan szigeteken kárókatonák, szürke gémek, bakcsók, kiskócsagok alkotta madárközösségek fészkelnek.

   
 
1119515470 Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design