magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
» Kardoskúti Fehértó
Kardoskúti Fehértó
 
Kis-Sárrét Bélmegyeri Fáspuszta Mágor-puszta Dévaványai-Ecsegi puszták
Kígyós-puszta Körös-ártér Cserebökény Kardoskúti Fehértó Csanádi puszták
Maros-ártér Tomapusztai lőszgyep Tatársánci ősgyep Csorvási lőszgyep


Kardoskúti Fehértó

A Kardoskúti Fehértó a Dél-Tiszántúl legértékesebb, időszakos vízállású, sajátos vízutánpótlású szikes tava. Az 1966 óta természetvédelmi oltalom alatt álló terület a környező puszták, a hajdani vásárhelyi puszta védetté nyilvánításával 1997 óta 5629 hektáron a Körös-Maros Nemzeti Park részterülete. A tó és környékének földtani, víztani, madártani és növénytani értékei indokolják a magas szintű védelmet.A szikes tó 1979 óta a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. Tél végén gyülekeznek a tavon az északra vonuló vadludak és récecsapatok több tízezres tömegben. A tószéli rétek füves tocsogóin nagy- és kispólingok, és pajzsoscankók csapatai pihennek. A tavasz melegedésével a szikes partokon közel a vízhez építi fészkét a gulipán. A tó partján csenkeszes, bárányparéjos szikfokon széki lile foglalja el fészkelő helyét. A magasabb füvű legelőn bíbicek, godák és piroslábú cankók költenek.


Októberben-novemberben a daru vonulása különleges esemény a tó életében. A darvakkal egyidőben indul az északi vadlúdvonulás is. Ősszel hatalmas madársokadalom népesíti be a tavat és környékét A tavat ősi pusztai és másodlagos vetett gyepek, szántóföldek övezik. A mai pusztanevek (Fecskés, Kis-Bogárzó, Nagy-Bogárzó, Csomorkány) mind egykori tavak, vízállásos területek helyét jelölik. Az ősi löszgyepfoltokon értékes és ritka fajok élnek, mint a vetővirág és a közönséges borkóró.


A Vásárhelyi puszta védelme a régi tanyavilág emlékeivel lehetőséget ad arra, hogy a paraszti világ kultúrája, gazdálkodása fennmaradjon. A táj szépsége, a töretlen látóhatár, a gyepek, extenzíven művelt szántók mozaikjainak megőrzése biztosíthatja a vidék természeti értékeinek fennmaradását.

A Kardoskúti Fehértó területi egység Sóstói-telepén található a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság magyar szürke szarvasmarha, racka- és cigájajuh állománya. A régi háziállatfajták felbecsülhetetlen értékeket hordoznak, értékes géntartalékként a jövő állattenyésztésében is fontos szerepük lesz. Az állattartó teleppel szoros kapcsolatban épülőben van a Nemzeti Park látogatóközpontja, ahol a néprajzi, természeti értékek bemutatása mellett, lehetőség lesz a természetvédelmi, környezetvédelmi szemléletformálás gyakorlati megvalósítására is. A védett terület közvetlen közelében, Pusztaközpontban található a Kardoskúti múzeum.  

   
 
1119508520 Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design