magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
» Mágor-puszta
Mágor-puszta
 
Kis-Sárrét Bélmegyeri Fáspuszta Mágor-puszta Dévaványai-Ecsegi puszták
Kígyós-puszta Körös-ártér Cserebökény Kardoskúti Fehértó Csanádi puszták
Maros-ártér Tomapusztai lőszgyep Tatársánci ősgyep Csorvási lőszgyep


Mágor-puszta

A vésztő-szeghalmi út mellett elhelyezkedő Mágor-domb és közvetlen környezete 1978-ban került védelem alá, mindössze 13 hektáros területen. A folyamatos bővítések eredményeként a Holt-Sebes-Körös ölelésében húzódó 947 hektáros terület Mágor-puszta elnevezéssel a Nemzeti Park területi egysége. Így kapott egységes védelmet a Tiszántúl egyik legértékesebb kuktúrtörténeti kincse és annak gyönyörű környezete.
Különleges érték, hogy a másodlagos tájformák - szikes puszták- növényzete és a lecsapolás előtti időket idéző maradványfoltok - holtágak, ligeterdők- jellegzetes társulásai viszonylag szűk térben tanulmányozhatók. A löszgyepek foltjai ugyanúgy megtalálhatók, mint a bárányparéjos vakszikek. A védett növények között gyakori az endemikus erdélyi útifű, a nyúlánk sárma, és a pettyegetett őszirózsa. A holtág vizeiben jelentős egyedszámmal él az európai vörös könyves sulyom, melynek termését valaha ínséges időkben megőrölve lisztként hasznosították. A fészkelő vízimadarak közül megtalálható itt a magányosan költő, rejtett életű bölömbika , mely jellegzetes, mély búgó hangját leginkább március közepétől április végéig hallatja. A környező területeken költő gémfajok / szürkegémek, bakcsók, kis kócsagok / fontos táplálkozóhelye a legelő és Holt-Sebes-Körös medre. A magas füvű gyepek alkalmi költőfaja a haris, a fürj. A pusztai területet a túzok választja dürgőhelyül.


A Holt-Sebes-Körös partján az ártér fölé emelkedve magasodik a kettős Mágor-halom, mely a Csolt nemzetség egykori lakóhelyének, monostorának maradványait őrzi. A gazdag történelmi múlt, a feltárási munkák bemutatásának módja egyedülálló hazánkban. A látogatók sétát tehetnek a magyar népi irodalom és népi mozgalom klasszikusainak szoborparkjában is. 

   
 
1119431807 Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design