magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Lengyelországban jelölt fehér gólya került kézre Dévaványán
 
Lengyelországban gyűrűzött fehér gólyát találtak Dévaványán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A településen idén kilenc fészekben költöttek fehér gólyák, s összesen 26 fiókát neveltek fel sikeresen.
   
 
A gólyák rendszerint augusztus 20. környékén hagyják el hazánkat, de indulásuk előtt már jelentősebb távolságokat is megtesznek. A tőlünk északra fekvő országokból általában már augusztus első felében érkeznek vonuló csapatok, melyek aztán tovább folytatják útjukat a Boszporuszon keresztül Afrikába.
 
Dévaványa környékén augusztus közepe táján csaknem 100 példányos gólyacsapat járta a külterületeket. A lucerna-kaszálásokon illetve más mezőgazdasági területeken keresték a táplálékul szolgáló pockokat, nagyobb rovarokat. A Dévaványa környékén gyülekező gólyák közül az egyik fiatal fehér gólya jelölőgyűrűt viselt, melynek adatai alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai megállapították, hogy idén júniusban jelölték a Dévaványától kb. 700 kilométerre fekvő lengyelországi Wybranowoban.

Sajnos ez a példány úgy került kézre, hogy egy éjszakázásra kiválasztott középfeszültségű vezeték tartóoszlopán végzetes áramütés érte.

A fotókat Szél Antal István készítette.
 
 
 
 
 
 
   
 
2020.09.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design