magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Nyílik a Csanádi puszták különlegessége, a balkáni csillagvirág
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül kizárólag a makói tájegységben fordul elő balkáni csillagvirág. Sőt, az országban is csak néhány helyen találkozhatunk e különleges, lila virágú növény kisebb populációival.
   
 
A Csanádi puszták mozaikos élőhelyein és a Nagylak melletti „Külső-csiga” elnevezésű, Natura 2000-es területen van nagy mennyiségű balkáni csillagvirág. Kizárólag ürmös pusztákon, ősgyepeken él, veresnadrág csenkesszel és sziki ürömmel társulásban.
 
Az ürmös puszta speciális, szélsőséges jellegű élőhely. Tavasszal időnként víz borítja, nyáron kopárra szárad, ősszel, a nagyobb esőzések hatására pedig teljesen zöldre is megsarjadhat. Ezeket a változásokat nagyon kevés növény tolerálja, ezért az ürmös puszták növényzete korántsem olyan fajgazdag, mint a löszpuszta gyepeké. Tavasszal a villás boglárka, ősszel pedig a balkáni csillagvirág uralja az ürmös pusztákat. Mivel kevés konkurensük van, ezért hihetetlen mennyiségben meg tudnak jelenni. A Csanádi pusztákon óvatos becslések szerint is több milliós nagyságrendekről van szó.
 
A balkáni csillagvirág apró termetű, 10-15 cm magas növény. Leveleit tavasszal hozza, nyár végén pedig csak virághajtásai jelennek meg. Virágzata 2-3 cm magas, fürtjét hatszirmú, csillag alakú virágok alkotják. Változó sűrűségben van jelen, néhol csak szálanként, másutt szinte egymásba érnek a virágok, lila fátyolként borítva be a gyepeket. Nem tévesztendő össze a szintén ebben az időszakban nyíló sziki sóvirággal, amely lényegesen magasabb.
 
Virágzása általában augusztus közepétől szeptember közepéig tart, de szárazabb években korábbra is tolódhat. Érdekessége, hogy nem reggel, hanem csak a délelőtt második felében nyitja meg szirmait. Teljes virágzása a nap közepén indul be, s egészen alkonyatig tart.
 
A kép illusztráció. Fotó: Janó Gizella
 
 
 
 
 
   
 
2020.09.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design