magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Élménydús éjszakát töltöttünk a csillagos ég alatt, a Simotai-pusztán
 
Augusztus 28-29-én rendezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a „Hálózsákban a csillagos égbolt alatt” elnevezésű programját, melynek keretében egy éjszakát a szabad természetben töltöttünk a Simotai-pusztán.
   
 
Azért esett erre a helyszínre a választás, mert a tavaszi-nyári időszakban itt legelő szürkemarha gulya nagyszerű élőhelyet varázsolt a pusztán. A legelt gyepeket körbeölelő Simotai-mocsár a KMNPI egyik legfrissebb élőhely-rekonstrukciós beruházása. A vízkormányzás szabályozása mellett a mocsarak, mocsárrétek szürkemarhával történő legeltetése is fontos része a rekonstrukciónak. Az így felnyíló vízi növényzet a szegélyhatás következtében jóval gazdagabb, nagyobb fajszámú madárközösség megtelepedését teszi lehetővé.
 
Ebbe a csodás világba kóstolhattak bele vendégeink a közös séta alkalmával éppúgy, mint a tűzrakást követően, mikor az alkonyati pusztán megjelentek a vonulásra készülő bíbicek és seregélyek csapatai. Nagy pólingok jellegzetes kiáltásait lehetett hallani, miközben a kiszáradó mocsarakba megérkeztek a bakcsók és az éjszakázni gyülekező nyári ludak.
 
A kis, lobogó tűz mellett vendégeinkkel éjszakába nyúlóan hallgattuk a puszta hangjait és sokat beszélgettünk a természetvédelem és általában az emberi környezet jelenéről és jövőjéről. A szalonnasütés után, úgy 11.00 óra tájban mindenki nyugovóra tért.
 
Hajnalban, a párás reggelen vadrécék népes csapataiban gyönyörködhettünk, ahogy visszaérkeztek éjjeli táplálkozóhelyeikről a halastavakra, mocsarakra. Nagy örömünkre egy rétisas-pár is megjelent a legelő fölött és hosszasan köröztek a magasban.
 
A fotót Biró István készítette.
 
fellobant a tűz...
 
hajnalodik...
 
 
 
   
 
2020.09.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design