magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Titkok tárultak fel az Állatkertek Éjszakáján
 
Augusztus utolsó péntekjén igazi titkok tárultak a vendégek szeme elé a Körösvölgyi Állatparkban. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén az idei Állatkertek Éjszakája című országos program keretében az állatpark mindennapi életének színfalai mögé is elkalauzolta vendégeit.
   
 
A takarmány-bemutató keretében a látogatók megtekinthették, megszagolhatták, megtapinthatták azt a több tucat eleség félét, melyet a Körösvölgyi Állatpark lakói fogyasztanak. E rögtönzött kiállítás keretében azt is megtudhatták mely eleség, melyik állat kedvence, kik a legkényesebb és kik a legfalánkabb evők a parkban, miért van szükség koplaló napra, vagy hogyan zajlik a kérődzés.
 
A szarvas és vaddisznó dagonya ezúttal az érdeklődők szeme előtt került feltöltésre, így mindenki megfigyelhette milyen önfeledten örülnek az állatok a tartálykocsi csövéből kifolyó hűsítő vízfolyamnak. A gímszarvasok kicsit vonakodva, a vaddisznók pedig minden szégyenérzet nélkül vetették magukat a sárfürdőbe.
 
Ezután izgalmas állatparki vizit következett Dr. Zima János, a park állatorvosa vezetésével. A látogatók számos, érdekes állatorvosi eszközzel is találkozhattak ebben a programrészben.
 
Nem sokkal ezután az egzotikus, meghívott „vendégek” vették át a főszerepet, jelesül egy negyedévszázados, hatalmas sarkantyús teknős, és egy nem kevésbé impozáns szenes teknős megtekintésére és ismertetőjére is sor került. A szenes teknős néhány napos kicsinyei láttán, nehéz volt elképzelni, hogy 25 év múlva ők is elérhetik apjuk 20-25 kg-os mérettartományát.
 
A délután ismertetővel egybekötött látványetetésekkel folytatódott, ahol a gímszarvasok, bölények, fakó keselyűk kapták a főszerepet. Sötétedés után került sor a farkas vacsorára, ahol 4 hónapos Aisa és Kurszán, a park szürke farkasai kapták meg a jól megérdemelt marha cupákokat. Szemeik elöszőr csak a kifutójuk távoli szegletében csillantak meg a zseblámpák fényében, majd az ínyenc falat segített leküzdeni félénkségüket. A felbátorodott kölykök a nap zárásaként fergeteges játékba fogtak a vendégek legnagyobb örömére.
 
A park ezen a napon 21 órakor zárt, így mindenki bepillantást nyerhetett az állatpark állatainak éjszakai életébe is. Muflon, róka és bölény szemek csillantak a zseblámpák fényénél.
 
Fotó: Mátyus Sándor
 
Fotó: Mátyus Sándor
 
Fotó: Mátyus Sándor
 
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
 
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
 
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
 
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
 
 
 
 
   
 
2020.09.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design