magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kilenc pár fekete gólya költött a Dél-Alföldön
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén idén kilenc pár fekete gólya rakott fészket, jellemzően a folyók árterében. Összesen tizenkét fiókát neveltek fel sikeresen.
   
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén költött a legtöbb, összesen három pár gólya. Mindhárom pár sikeresen felnevelte fiókáit, igaz, az átlagosnál kevesebbet. Egy párnál 2 fióka, a másik két párnál pedig 1-1 fióka nevelkedett fel. A kevesebb fiókaszám egyik valószínű oka az lehet, hogy a költési idő első felében rendkívül nagy volt az aszály, a fészkek közelében lévő vizes élőhelyek kiszáradtak. A nyár eleji esők már későn érkeztek. Két fészeknél már kirepültek a fiókák, egynél pedig a napokban várható a kirepülés. Mind a három fészek időskorú, keményfás erdőtársulásban található.
 
A Hármas-Körös alsó szakaszán két pár fekete gólya költött, az egyik pár kettő, a másik három fiókát nevelt fel.
 
Érdekesség, hogy szántóföldi környezetben is költött egy pár. Kondoros térségében, egy idős erdőben fészkeltek, de költésük sajnos sikertelennek bizonyult.
Az Alsó-Tisza hullámterében az évek óta ismert fészekben idén is sikeresen költött egy feketególya-pár. Fészkükből három fióka repült ki.
 
A Maros-ártérben hosszú évek óta ugyanazokban a fészkekben két pár fekete gólya költ. Idén is mindketten költésbe kezdtek, de sajnos sikertelenül. Az egyik fészek már a költés elején lakatlanná vált (valószínűleg a pár egyik tagja eltűnt, vagy elpusztult). A másik fészekben kikeltek a fiókák, de még egészen kicsi korukban predáció áldozatává váltak, valamilyen nagyobb testű ragadozó elvitte őket. Ez sajnos gyakori, mert bár a fekete gólya méretes madár, de nem igazán tud hatékonyan védekezni a nagytestű ragadozó madarak ellen.
 
Fekete gólyákat nagyobb számban csak a nyár végi, ősz eleji gyülekezés alkalmával láthatunk a Dél-Alföldön. Ilyenkor akár 70-80 példányos csapatok is táplálkoznak vizes élőhelyeken.
 
A fotót Őze Péter készítette.
 
 
 
 
   
 
2020.07.31.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design