magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
A gólyafiókák többsége már kirepült a fészekből
 
A Körös-Maros Nemzeti Park tájain a legtöbb gólyafészekből már kirepültek a fiókák. A párok átlagosan három utódot nevelnek.
   
 
A Kígyós-Ugrai Tájegységen belül a Kígyósi-pusztán idén kiemelkedő sikerrel költenek a gólyák: jóval több pár rakott fészket és több fiókát nevelnek, mint az elmúlt években. A költés nagyon széthúzódott, kéthónapos különbségek is vannak. Az egyik fészekben már repülősek a fiókák, a másikban még éppen csak kibújtak a tojásból. Összesen 117 pár rakott fészket, a fiókák száma 260. A fészekaljak általában 3-4 fiókásak, de elvétve ötfiókásat is lehet találni.
 
A Kis-Sárréten 13 településen végeztük el a gólyafészkek felmérését. Összesen 60 költőpárt találtunk. Öt párnál sikertelen volt a költés, az 55 sikeresen költő gólyapár összesen 165 fiókát nevel, ez átlagosan három utódot jelent. A legtöbb fészekből július második felében repülnek ki a fiókák.
 
Cserebökény térségében összesen 52 fehérgólya-fészek és további 22 üres, vagy fészekalappal ellátott fészektartó található. Az idén az ellenőrzött fészkekben 28 gólyapár költött sikeresen, további 15-nél meghiúsult a költés, 9 helyen pedig lakatlan maradt a fészek. Idén Cserebökény térségében egy fészekben sem nőtt fel 5 fióka. Jellemző volt a 3-4 fióka, de két 2 fiókás és egy 1 fiókás fészekalj is előfordult. A fehér gólyák tojásrakási és kisfiókás időszakában aszályos időjárás volt, ezért kevesebb fióka felnevelését vállalták, vagy költésbe sem kezdtek. A fiókák nagy része július 10-től repült ki, de a vizsgált területen 7 fészekben 2-3 héttel fiatalabb fiókákat találtunk. Idén jellemző volt az időszakos fészekfoglalás, vagy fészekkezdemények építése.
 
A Csanádi puszták környékén mintegy 50 pár költött. A legtöbb (15 pár) Csanádpalotán, de szép számban vannak Tótkomlóson és Pitvaroson is, ahol az utóbbi években erősödött meg az állomány. Itt két olyan fészekben is költenek, amely a korábbi években üres volt. Vannak párok, amelyek sajnos eltűntek. Az idei év nagyon felemás a gólyáknál is. Most van ugyan a táplálék, de a költés kezdetekor nem volt víz, s mivel a gólyák táplálékának zömét a vízi gerinces és gerinctelen fajok teszik ki, így nehezen tudtak élelmet szerezni. Ezért eleve kevesebb tojást raktak, kevesebb fióka kelt ki, utána pedig a viharos időjárás okozott károkat a fészkekben. Ebből következett, hogy sok a fiókát nem nevelő pár, minden településen van olyan fészek, ahol gólyapár van ugyan, de fióka egyáltalán nincs. A sikeres pároknál az átlag 3 fióka. Sok a kétfiókás, de ez alig fedezi a reprodukciót, mivel a vonulásnál komoly veszteségeket szenved el az állomány. Nagyon kevés a négyfiókás fészek, ami máskor szinte általánosnak tekinthető a Csanádi pusztákon. Eddig mindössze egyetlen ötfiókás fészket találtunk. Mivel most már megkezdődtek a kaszálások, aratások, így a gólyák is könnyebben tudnak táplálékhoz jutni, rágcsálókat fogni.
 
A KMNPI Dévaványai Tájegységén 7 településen ellenőriztük a gólyafészkelést: Ecsegfalván, Dévaványán, Körösladányban, Szeghalmon, Kertészszigeten, Füzesgyarmaton és Bucsán. A legtöbb, 52 fészek, Füzesgyarmaton van, melyekből 23-ban volt költés és 59 fióka nevelkedett fel. Szeghalmon az 50 fészekből 15-ben volt aktív költés, 45 fióka nevelkedett. Körösladányban 26 fészkelőhely van, ebből 12-t foglaltak el idén, összesen 35 fióka nevelkedik. Bucsán a 16 fészekből 9-et foglaltak el, ebben 26 fióka cseperedik. Dévaványán a 16 fészekhelyből 8-ban van költés, 23 fióka nevelkedik. Ecsegfalván 3 fészekhelyből 1-ben van költés, ott 2 fióka nevelkedik, Kertészszigeten 1 fészektartó van, azt el is foglalták, ott 3 fióka cseperedik. Vannak olyan fészkek, amelyekből viszonylag korán, már július közepén kirepültek a fiókák, s akadnak olyanok is, ahol még éppen csak kibújtak a tojásból.
 
A szüleik testméretét megközelítő, idősebb fiókákat elsősorban csőrük és lábuk színe alapján lehet megkülönböztetni a felnőtt madaraktól: míg az idős madarak csőre és lába piros, addig a fiókáké barnás-fekete.
 
A fotókat Őze Péter készítette.
 
 
   
 
2020.07.25.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design