magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Madárritkaság: terekcankó bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban
 
Magyarországon rendkívül ritkán találkozhatunk átvonuló terekcankókkal. A napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén bukkant fel egy magányos példány.
   
 
Ebben az időjárás generálta száraz környezetben kevés természetes vizes élőhely szolgálja ki a madarak igényeit. Különösen igaz ez a parti madarakra, amelyeknek életvitele szorosan a vízhez kötődik. Vonatkozik ez a fészkelő és átvonuló fajokra egyaránt. Ezeket az igényeket most jórészt a rizsföldek elégítik ki.
 
Csárdaszállás mellett, a frissen elárasztott rizsföldön madármegfigyelők a közelmúltban egy ritka fajt, terekcankót láttak a madársokadalom között. Mellette havasi partfutók, parti lilék, aranylile, apró partfutó, pajzsos cankó, réti cankó, piroslábú cankó, kőforgató és sárjáró is táplálkozott. A terekcankónak ebben az évben Magyarországon ez volt az első megfigyelése. Sikerült fényképeket is készíteni róla.
 
A terekcankó Finnországtól Kelet-Európán keresztül Szibéria keleti részéig költ. Az európai területekről Afrikába vonul, így jut el hazánk területére is. Egészen Dél-Afrikáig elrepül. Az ázsiai költőhelyekről pedig Dél-Ázsiába költözik, de eljut Indonéziába, Ausztráliába és Új-Zélandra is. A mocsaras északi tengerpartokon, tajgákon, magas füvű bokros területeken, tundrákon és erdős sztyeppeken él.
 
Ritkaságára való tekintettel sok madármegfigyelő is eljött megnézni a terekcankót, melyet nem volt könnyű megtalálni a több száz hektáros területen.
 
 
 
A fotót készítette Szél Antal István
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2020.06.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design