magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kóborló darázsölyv a Csanádi pusztákon
 
A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai tájain rendkívül ritkán láthatunk darázsölyvet. A napokban azonban a Csanádi pusztákon két alkalommal is megfigyeltünk egy kóborló példányt.
   
 
Darázsölyvek a dél-alföldi tájakon sokkal ritkábban fordulnak elő, mint az ország erdősültebb részein, például a középhegységekben, illetve Nyugat-Magyarország területein. Nagyon jól rejtőzködő madarakról lévén szó, még akkor is nehéz őket megtalálni, ha a közelben fészkelnek.
 
A telet Afrikában töltik, s mire onnan visszaérkeznek, addigra már erősen lombosodnak a fák, így fészkük is rejtve maradhat az emberek elől. A Körös-Maros Nemzeti Parkban elterjedt ragadozó madarakkal ellentétben a darázsölyvek – nevükhöz híven -, elsősorban földben fészkelő darazsakat, méheket fogyasztanak. Testfelépítésük is ennek megfelelő: karmaik kevésbé horgasak, fejükön pedig pikkelyszerű, apró, kemény tollazat van, amely megóvja őket a darázscsípésektől.
 
A Csanádi puszták felett a közelmúltban két nap eltéréssel, két alkalommal is megfigyeltünk egy, a puszták fölött köröző darázsölyvet. Messziről is jól láthatóak voltak azok a jegyek, melyek megkülönböztetik a nálunk gyakori egerészölyvektől. Testmérete hasonló ugyan, de karcsúbb, feje kevésbé robusztus, szárnyai jóval keskenyebbek, farka viszont hosszabb.
 
A dél-alföldi pusztákon szemlélődő madarászok számára mindig nagy eseménynek számít egy-egy darázsölyv megpillantása. Nem gyakori vendégek, de minden évben előfordul néhány megfigyelés.
 
Illusztráció. A fotót készítette Marik Pál
 
 
   
 
2020.05.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design