magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Násztánc - Dévaványán felmértük a túzokok dürgőhelyeit
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén idén tavasszal is felmértük a túzokok dürgőhelyeit. Büszke pusztai madaraink nászidőszaka véget ért, a tojók többsége már költésbe kezdett.
   
 
A felmérés segítségével a téli és a tavaszi túzokszámlálás közötti időszakban is folyamatosan követni tudjuk az itteni állomány létszámának alakulását. Emellett nyomon tudjuk követni a területváltásokat, fel tudjuk térképezni és el tudjuk hárítani a túzokokra leselkedő veszélyeket.
 
Április elejétől május elejéig, napi rendszerességgel végeztük a felmérést, mindig a hajnali és az alkonyati órákban, amikor a túzokok násztevékenysége (dürgése) zajlott. A kakasok általában alacsony vegetációjú helyszínt (például legeltetett gyepet, vagy alacsony növényzetű, esetleg kopár szántóföldet) választanak a dürgéshez, ahol a tojók messziről is jól láthatják szépséges bemutatójukat. Dévaványa, Gyomaendrőd, Ecsegfalva, Bucsa, Kertéssziget és Szeghalom térségében több mint tíz dürgőhelyet mértünk fel, melyeket minden héten monitoroztunk. Felmérésünknek több célja is van. Többek között, hogy figyelemmel kísérjük, egy-egy helyszínt mennyi kakas és tojó használt, s hány kakas dürgött, valamint figyeltük a túzokok mozgását, a választott élőhelyet és az esetleges veszélyeztető tényezőket is.
 
A felmérés alapján az idei évben a legnépesebb dürgőhely a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont közelében, a védett területen volt. Ezen a helyszínen egyszerre 200 túzok tartózkodott április második hetében, amikor a dürgési csúcsot is regisztráltuk. Ezen kívül szintén az idei évben a már korábban ismert dürgőhelyek mellett találtunk egy újabb dürgési helyszínt, Dévaványától dél-keletre.
 
A kép illusztráció
A fotót Motkó Béla készítette.
 
 
 
   
 
2020.05.25.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design