magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Virágzási csúcs: ezerháromszáz volgamenti hérics bontotta ki szirmait
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a volgamenti hérics csorvási állományának virágzását. Az elmúlt héten volt a virágzási csúcs, ekkor 1299 növény bontotta ki egyszerre szirmait.
   
 
A virágzás a március közepe táján bekövetkezett felmelegedés hatására gyorsult fel. Az elmúlt napokban azonban jelentős lehűlés történt, ami a március 24-én elvégzett számlálás adatain is megmutatkozott: ekkor már csak 1143 virágzó tövet találtunk. A hideg időjárás nem okoz károkat a héricsekben, a már kinyílt virágok ilyenkor összecsukódnak.
 
Március közepe tájékán más növények is virágzásnak indultak. Nyílik már a salátaboglárka és a csuklyás ibolya, hamarosan a fürtös gyöngyike, s hajt a nyúlánk sárma is.
 
A ma már nagyon szűk területre szorult volgamenti hérics valaha sokkal elterjedtebb volt hazánkban. Gyökerét a népi gyógyászatban is használták, elsősorban a háziállatok különböző gyulladásainak csökkentésére. A békési és csongrádi emberek táragy-gyökérnek (vagy egyszerűen csak táragynak) nevezték. A tudományos leírások szerint azonban a gyökerek hatóanyaga nagyobb mennyiségben mérgező hatású is lehet.
 
A volgamenti hérics az Alföld löszpusztáinak jégkorszak után fennmaradt faja. Napjainkban már csak a csorvási löszgyepen, néhány kisebb foltban maradtak fenn természetes állományai. Az 1980-as évekig az egykori, Csomorkányhoz közel eső Kútvölgy határában is volt egy kisebb állomány, amely azonban a terület becserjésedése miatt kipusztult.
 
 
 
 
 
   
 
2020.03.26.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design