magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Virágzik a pusztai tyúktaréj Cserebökényben
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén is bontja szirmait a pusztai tyúktaréj.
   
 
Bármilyen furcsa a szerényen megbújó, apró tyúktaréjok (Gagea) a sudár, elegáns megjelenésű növényekként ismert liliomfélék családjába tartoznak. Azonban a „szegény rokonoknak” sem kell szégyenkezniük, csak le kell hajolni hozzájuk, hogy meglássuk szépségüket. A tyúktaréjok nemzetségébe több mint kétszáz faj tartozik, ezek közül 8 őshonos Magyarországon. A pusztai tyúktaréj (Gagea szovitsii) előfordulását csupán 2004 óta ismerjük hazánkban. Ekkor bukkantak rá a Körös-Maros Nemzeti Park területén, Ecsegfalva határában. Előfordulásának érdekessége, hogy jelenleg a Kárpát-medence jelenti nyugati elterjedésének határát. Hozzánk legközelebb állományai a Fekete-tenger környékén, valamint a Dnyeper és a Volga vidékén élnek.
 
Hazai felfedezése óta több helyütt megtalálták a Tiszántúlon sztyepp foltokban, szikes pusztákon. Itteni jelenléte természetes alföldi száraz gyepeinknek a kelet-európai, ázsiai sztyeppékkel való rokonságára utal. Latin nevéhez magyar szál kötődik, ugyanis a névadó Johann Nepomuk Szovits, - a Fekete-tenger partján lévő Odessza városában letelepült, műkedvelő botanikus-növénygyűjtő, gyógyszerész, - magyar származású volt.
 
A pusztaityúktaréj egyik legkorábban nyíló pusztai virágunk. Első virágzó egyedei már hóolvadás után, februárban megjelenhetnek, s általában március végén már az utolsók is elvirágoznak, s mivel hagymás növény ezután eltűnik a szemünk elől a következő év tavaszáig. A pusztai tyúktaréj 2012 óta védett növényfaj.
 
 
 
   
 
2020.03.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design