magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Idén is szép számban telelnek kékes rétihéják a Kis-Sárréten
 
A kékes rétihéja a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének gyakori téli ragadozómadár-vendége.
   
 
Ez a faj a Kárpát-medencében nem költ, csak a hideg évszakban jelenik meg. Európa nagy részén és Ázsiában is fészkel. Általában októbertől áprilisig vendégeskedik Magyarországon. Első példányai rendszerint már szeptember végén megjelennek, idén azonban a meleg ősz miatt csak október végén bukkantak fel.
 
Legnagyobb eséllyel a nyílt mezőgazdasági területek felett pillanthatjuk meg, ahol a talajszinthez közel, könnyű, légies szárnycsapásokkal repülve kutat zsákmány után. Mezei pockot és más rágcsálókat fogyaszt. Éjszakázóhelyül a mélyebb fekvésű, zsombékos, sásos, esetleg nádas területeket választja. A Kis-Sárréten két tradicionális éjszakázóhelye van: Mezőgyánban a Kisgyanté, Geszten a Kisvátyon-puszta. Mindkét helyen az évjárattól (táplálék-felhozataltól) függően 20-80 példány éjszakázik. Ezen kívül 3-4 kisebb jelentőségű alkalmi éjszakázóhelyet is ismerünk.
 
Megfigyeléseink szerint az elmúlt napokban mindkét tradicionális helyszínen 25-30 példány tartózkodott, de ez a szám a tél további részében várhatóan növekszik majd. A kékes rétihéják nagyon ragaszkodnak a megszokott éjszakázóhelyükhöz, akár 10-20 kilométerről is eljárnak oda. A faj védelme szempontjából kiemelten fontos ezeknek a helyeknek a védelme, nyugalmának biztosítása.
 
A kékes rétihéják magyarországi telelőállományát 1000-3000 közötti példányra becsülik. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül nemcsak a Kis-Sárréten, hanem valamennyi tájegységen vannak tradicionális éjszakázóhelyeik.
 
A kép illusztráció
 
 
   
 
2019.12.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design