magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Löszpusztai növények ültetése a Körös-Maros Nemzeti Park területén
 
2016-ban indult a löszpusztagyepi növényfajok magjainak gyűjtésére, szaporítására, és megfelelő termőhelyre telepítésére egy KEHOP pályázat. A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének munkatársai végzik a maggyűjtést, palántanevelést, ültetést és magvetést a nemzeti park igazgatósággal együttműködve.
   
 
A pályázatban szereplő 83 faj közül a ritkább fajokból palánta kiültetéssel, a többi fajból pedig magvetéssel szaporítottuk a növényeket. A növényfajok közül számos védett és a térségben igen megritkult faj szaporítását végezzük: mint pl. a gumós macskahere, a szennyes ínfű, a kék atracél, a törpemandula, a karcsú orbáncfű, a szártalan csüdfű, a festő csülleng, selymes boglárka, vetővirág, és a pusztai meténg. A Füvészkertben több növényfaj esetében előzetesen ki kellett kísérletezni a szaporítás módszertanát, mert nem volt korábbi gyakorlat erre.
 
Az idei évben a sikeresen felnevelt, közel 11000 db palántát október végén, november elején ültettük ki hat helyszínre a Kígyósi-puszta, a Kardoskúti Fehértó és a Csanádi puszták területi egységekre. A kiválasztott területek mind löszös termőhelyen lévő, korábban szántóként művelt, még nem teljesen gyepesedett parlagok. Az egyes növényfajok elterjedési mintázatát figyelembe véve terveztük meg a kiültetés mintázatát. A palánta kiültetési helyszínek közelében a begyűjtött magokból előre megtervezett mintázat szerint történt magvetés, valamint egy szomszédos másik foltra magkeverék elszórása is.
 
Hazánkban a löszgyepek az egyik legveszélyeztetettebb élőhelyek közé tartoznak, melyek nagy részét már évszázadokkal ezelőtt felszántották. Kevés jó állapotban lévő állományuk maradt meg a Dél-Tiszántúlon. Ezek is főként nem védett területen lévő utak menti mezsgyéken és kis kiterjedésű, szikes gyepek között húzódó löszhátakon. A síksági pannon löszgyep az Európai Unióban is kiemelt védelmet érdemlő élőhely, elterjedése csak a Kárpát-medencére korlátozódik. Ezért is vált fontossá ezen élőhelyek kiterjedésének növelése, a megritkult, már-már kihalás szélén lévő fajok szaporítása és visszatelepítése olyan termőhelyekre, melyek korábban löszgyepek lehettek.
 
A következő évben szintén tervezzük a maggyűjtések, magvetések és a palánta kiültetések folytatását.
 
A fotókat Sallainé Kapocsi Judit készítette.
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.11.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design