magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Később érkeztek a telelő réti fülesbaglyok
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén változó számban, de rendszeresen telelnek réti fülesbaglyok. Idén csak nagyon későn jelentek meg az első példányok, annak ellenére, hogy a száraz évben sok rágcsáló akadt.
   
 
A múlt hét folyamán felmértük a legjelentősebb ismert éjszakázóhelyeket, amilyen például Geszten a Baglyos, Mezőgyánban a Kisgyanté és az Eperjes, Biharugrán pedig a Máté-dűlő és Fertály. A felmérés során Mezőgyánban összesen 17 példányt, Geszten öt példányt figyeltünk meg. A biharugrai telelőhelyeken még nem találtunk baglyokat.
 
A réti fülesbagoly fokozottan védett faj, ezért a rendszeres állomány-felmérés akár a költő-, akár az itt telelő példányokat tekintve, nagyon fontos a faj védelme szempontjából. A felméréseket havi rendszerességgel megismételjük.
 
A réti fülesbaglyok legszívesebben zsombékoló mocsárréteken, esetleg magasabb növényzetű parlagokon telelnek, költőhelyül is hasonló élőhely-típusokat választanak. Ez az egyetlen bagolyfaj, amelyik földön fészkel. Abban is eltér rokonaitól, hogy gyakran vadászik nappal, bár ő is inkább a kora reggeli, alkonyati órákat választja.
 
Az elmúlt napok esősebb időjárása kicsit visszavetette a mezei pocok és egyéb rágcsálók állományát, de azok még mindig szép számmal találhatók a területen, bőséges táplálékot nyújtva a réti fülesbaglyoknak. Vannak évek, amikor a Kis-Sárréten telelő példányok száma a 100-150-et is eléri.
 
 
 
 
   
 
2019.11.18.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design