magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Pirók szaporulat: Montág-pusztán is megszülettek az első szürkemarha borjak
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai Állattartó Telepén is megszülettek az első magyar szürke szarvasmarha borjak. A hónap első hetében három bika- és három üszőborjú jött világra.
   
 
A Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep mellett a Montág-pusztai a KMNPI másik olyan telepe, ahol szürkemarha szaporítás folyik. A kardoskútihoz hasonlóan itt is mintegy 300 tehén alkotja a produktív állományt. A február végéig tartó ellési időszakban 200-nál is több borjúra számítunk.
 
A telepen nem zárt épületekben, hanem nyitott karámokban tartjuk a szürkemarhákat. Féltetős istálló áll a rendelkezésükre, ahová a szél vagy a nagyobb havazások elől be tudnak menekülni. A tehenek jellemzően a szabad ég alatt ellenek meg. A nagyobb hidegben kicsit bizarr látvány, ahogyan a teheneken, sőt a borjakon is lecsapódik a zúzmara. Mivel már a borjak bundája is nagyon jó hőszigetelő, így ez egyáltalán nem okoz gondot, legalábbis akkor nem, ha száraz szalmán fekszenek.
 
A pirók színű borjak általában 20-25 kilogramm körüli testtömeggel jönnek a világra. Először csak szopnak, de néhány hónapos korukban már elkezdik enni a szülőknek adott szálas takarmányt, gyepszénát, lucernát. Világra jövetelükkor még nincsen szarvuk, de aztán folyamatosan fejlődik és a kifejlett méretet csak 4-5 éves korukra éri el.
 
A fotót Balogh Gábor készítette.
 
 
   
 
2019.11.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design