magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Izgalmas kaland: vadludak nyomában jártunk a Begécsi-halastavakon
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság november 9-én, szombaton rendezte meg hagyományos Márton-napi programját Biharugrán, a Bihari Madárvártán.
   
 
A rendezvényre Biharugráról, Békéscsabáról, Gyuláról, Mezőberényből, Mezőgyánból, Orosházáról és Sarkadkeresztúrról is érkeztek résztvevők. A délelőtt folyamán először egy szakvezetéses túrára indultunk a Begécsi-halastavakra, ahol most, az őszi vonulás időszakában ezrével állomásoznak a vadludak.
 
A túra első részét a begécsi bekötőúton gépkocsival tettük meg, majd a tavakhoz érve egy háromórás gyalogtúrára indultunk. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk, szép napsütéses időben barangolhattunk. Már megérkezésünk pillanatában több ezer vadlúd (elsősorban nagy lilik) pihent a tavakon, később pedig folyamatosan érkeztek a kisebb-nagyobb csapatok, így folyamatosan akadt látnivaló.
 
A lecsapolt tavakon igen nagy számban táplálkoztak bíbicek. Népes volt a nagy pólingok tábora, s egészen közelről figyelhettük, amint hosszú, lefelé görbülő csőrükkel táplálék után kutattak az iszapban. Népies nevükhöz (szélkiáltó) hűen, hangjukat is többször hallatták. A vadréce csapatok között három bütykös ásóludat sikerült megfigyelnünk. Többször felbukkantak táplálékot kereső rétisasok, s láttunk a nádasok fölött vadászó barna rétihéját is.
 
A szokatlanul meleg időjárásnak köszönhetően még nyíló mezei virágokat is lencsevégre kaphattunk. A Bihari Madárvártára visszatérve megkóstoltuk a ludas káposztát, akinek pedig kedve volt, az bekapcsolódhatott a különböző kézműves foglalkozásokba.
 
A fotót Tóth Imre készítette.
 
 
 
 
 
   
 
2019.11.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design