magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Megkezdődött az ellési szezon a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói telepén
 
2019. november 5- én megszületett az idei első magyar szürkemarha borjú Kardoskúton. A bika borjú érkezésével megkezdődött az ellési szezon, ami várhatóan február végéig fog tartani.
   
 
Jelenleg közel 300 nőivarú szürkemarha szaporulatát várjuk. Az ellési időszak kezdetével az állattenyésztési feladatok is megváltoztak. A legeltetés, és a telepi takarmányozáson kívül 24 órás folyamatos ügyeletet tartanak gulyásaink.
 
A nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek az ellés első jeleitől fogva felügyelik a jószágot, és az esetleges segítségnyújtást azonnal elvégzik. A magyar szürkemarha könnyen ellik, így az emberi beavatkozásra csak kevés esetben van szükség. A gulyások az ellést követően házi számmal látják el az újszülött borjakat, ami a későbbi azonosításukhoz elengedhetetlen.
 
A szürkemarha tehén nagyon ragaszkodik borjához, így kimondottan nagy figyelmet kell fordítani a gulyásoknak az újszülöttel történő feladatok elvégzésénél. Az újszülött szürkemarha borjak pirók színben jönnek a világra.
 
A borjak színezetében három árnyalatot különböztetnek meg a szakemberek: világos pirók, pirók, és sötét pirók. Ez a vörösesbarna színezet a vad ősöknek, és azok rejtőzködő életmódjának tulajdonítható. A borjak szőrzete 3-4 hónapos kortól folyamatosan világosodik, és 6 hónapos korukra érik el végleges, szürke színezetüket.
 
 
 
   
 
2019.11.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design