magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Felmértük a túzokcsaládokat Dévaványa környékén
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványa-Ecsegi puszták részterületén minden év szeptemberében felmérjük a túzokcsaládokat. A cél az, hogy megtudjuk, mennyi csibe nevelkedett fel sikeresen.
   
 
A felmérést egy Spanyolországban leírt módszer alapján végezzük. Ennek lényege, hogy a számlálást szeptember folyamán kell végezni, mivel ebben az időszakban a fiatal madarak még az anyjuk mellett vannak, ráadásul jól láthatóak a határban, mert ekkorra már alacsonyak a gyepek, learatják a napraforgót és egyéb, magasabb kultúrákat.
 
Ilyenkor még azt is könnyebben meg tudjuk állapítani, hogy melyik területen nőttek fel a túzokcsibék, mert őszig általában ugyanabban a körzetben tartózkodnak. Azokat a fészkeket, melyeket a mezőgazdasági területen gazdálkodók fedeztek fel és jeleztek felénk, a nyár folyamán is rendszeresen ellenőriztük, így mindvégig nyomon tudtuk követni, hogy felnevelkedtek-e a csibék.
 
A szeptember azért is ideális időpont a felmérésre, mert a túzokoknál fiatal korban elég nagy a mortalitás, de azok a csibék, amelyek megérik az őszt, már jó eséllyel a telet is átvészelik. Idén a május nagyon csapadékos volt, emiatt sajnos sok költés meghiúsult, jellemzőek voltak a pótköltések.
 
Összességében így az idei mutatók az átlagosnál szerényebbek, de fontos tudni azt, hogy a természet kedvezőtlenebb éveket később mindig kompenzálja, így biztosítva az egyensúlyt.
 
A fotó illusztráció
 
   
 
2019.11.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design