magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Tömegesen gyülekeztek a nyelesszemű legyek
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai az utolsó meleg őszi napokon a nyelesszemű legyek szokatlanul népes gyülekezését észlelték a makói hídnál.
   
 
A nyelesszemű legyekről - melyeket  1997-ben fedeztek fel a Maros folyó partszegélyein -, még napjainkban is igen keveset tudunk. Annyi azonban bizonyos, hogy ősszel csoportosan húzódnak el telelni. A hideg évszakot a folyó agyagos partfalába vájt apró üregekben töltik.
 
Minden ősszel megfigyelhető, hogy az utolsó meleg napokon tömegesen gyülekeznek a makói híd felmelegedett pillérein. Idén október végén a szokásosnál is népesebb csapatokat figyeltünk meg. Több tenyérnyi felület teljesen feketévé változott az aprócska, muslincához hasonló méretű nyelesszemű legyektől, melyek ezrével sütkéreztek az őszi napsütésben.
 
A Maros partján valószínűleg több hasonló gyülekezőhelyük is van. Az utóbbi napokban hűvösebbre fordult az idő, így mostanra a nyelesszemű legyek is behúzódtak telelőhelyeikre. Tavasszal, az áprilisi napsütés hatására, szakaszosan jelennek majd meg ismét a folyóparton.
 
 
 
 
 
   
 
2019.11.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design