magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Vadludak nyomában – Töltsék velünk a Márton-napot a Bihari Madárvártában!
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban november 9-én, szombaton rendezzük meg immár hagyományossá vált Márton-napi programunkat Biharugrán, a Bihari Madárvártában.
   
 
A program két részből áll: reggel 9.00 órakor egy szakvezetéses túrát indítunk a Biharugrai-halastavakra, a Madárvárta épületében pedig izgalmas előadással és hangulatos kézműves programokkal várjuk a természetbarátokat.
 
A madarak mozgásától függően vagy a Begécsi-, vagy az Ugrai-halastavakra megyünk, ahol elsősorban a vadludakat figyeljük meg. A vadludak napi ritmusáról tudni kell, hogy kora reggel kihúznak a tavakról a táplálkozó-területekre, majd 10-12 óra között térnek vissza a vízre inni és pihenni. Ebben a délelőtti időszakban figyeljük majd meg őket. Később, a délutáni órákban újra kihúznak a környező területekre élelmet keresni.
 
A meleg ősz miatt idén kicsit később kezdtek beáramlani az északon költő vadludak. Első csapataik október 20. tájékán, azaz mintegy 3 hetes késéssel jelentek meg. A vadludak legnagyobb tömegét a nagy lilikek alkotják, melyekből október végén 4-5 ezer példányt figyeltünk meg. A várható lehűléssel számuk november elején minden bizonnyal jelentősen megnövekszik. Szerencsés esetben vörösnyakú ludakat, vetési ludakat is megfigyelhetünk. Emellett mintegy 2000-2500 példány nyári lúd is tartózkodik a térségben.
 
A halastavakon zajló lehalászások után visszamaradt iszapos tómedrekben különböző parti madarakat (partfutókat, pólingokat, cankókat) is megfigyelhetünk. A gázlómadarak közül minden bizonnyal látunk majd nagy kócsagokat. Mivel a vadludakat rendszeresen kísérik ragadozó madarak, így rétisasokat is biztosan módunkban lesz megfigyelni. Október utolsó hetében legalább 15-20 rétisast láttunk a tavak környékén.
 
Látnivalóra tehát bőven számíthatnak mindazok, akik részt vesznek Márton-napi túránkon. Visszatérve a Madárvártára pedig meghallgathatnak egy izgalmas előadást, melynek keretében Sinka István életét és munkásságát mutatjuk be. A jeles íróról köztudott, hogy erősen kötődött a bihari tájhoz, így természetesen az erről szóló verseit is felidézzük. A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek kézműves foglalkozások. Színes falevelekből és különböző termésekből készítünk majd az őszi hangulatot idéző alkotásokat.
Az egész napos program részvételi díja 1500 Ft/fő.
 
 
 
 
   
 
2019.10.30.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design