magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Indiai túzokvédelmi szakember látogatott a Körös-Maros Nemzeti Parkba
 
Szeptember elején egy indiai természetvédelmi szakember látogatott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai tájegységére. Devesh K. Gadhavi az indiai Gudjarat államból érkezett, s a Corbett Alapítvány igazgatóhelyetteseként az ottani túzokfajok kutatásával foglalkozik. A látogatásra felesége, Dhara Dixit Gadhavi is elkísérte.
   
 
A természetvédelmi szakember elsősorban az India észak-nyugati részén élő nagy indiai túzok és a kis florikán túzok fajmegőrzésével foglalkozik. Mindkét faj szerepel az IUCN vörös listáján. Az indiai túzok kritikusan veszélyeztetett státuszban van, mert világállománya már kevesebb, mint száz példány. A kis florikán veszélyeztetett státuszban van, világállománya jelenleg 7-800 példányra tehető.
 
Az indiai kutató azért látogatott el a Körös-Maros Nemzeti Parkba, hogy tanulmányozza az itt folyó túzokvédelmi tevékenységet, s a tapasztalatokat saját hazájában is hasznosítani tudja majd. A két nap során megismerte a Túzokvédelmi állomás működését, a terepi munkát. Megmutattuk neki a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületet, s szerencsénkre az egyik vad túzokcsapatban egy olyan madarat is megfigyeltünk, amelyet 2015-ben itt Dévaványán láttunk el színes jelölőgyűrűvel.
 
Devesh K. Gadhavi elmondta: nagyon tetszett neki az, ahogyan az Igazgatóság a túzokvédelemmel kapcsolatos irányelveket sikeresen beépíti a gyakorlatba. Elnyerte a tetszését az is, ahogyan Igazgatóságunk együtt tud működni a túzokvédelemben a környékbeli gazdálkodókkal is.
 
A fotót Erneszt János készítette.
 
 
 
 
   
 
2019.09.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design