magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Aranyfürt – Színpompás virágszőnyeg a Kígyósi-pusztán
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén már kibontotta gyönyörű, sárga virágait egy ritka őszirózsafaj, az aranyfürt. Lassan a réti őszirózsák is nyílni kezdenek, így színpompás virágszőnyeg borítja be a védett területet.
   
 
A Kígyósi-pusztán három őszirózsa-faj honos: a réti és a sziki őszirózsa, valamint az aranyfürt. Az előbbi kettő többnyire alföldi, síkvidéki elterjedésű, az aranyfürt azonban inkább Észak-Magyarországon, a magasabb térszinteken, domb- és hegyvidékeken fordul elő. Néhány síkvidéki előfordulása közül az egyik legnagyobb a Kígyósi-pusztán található.
 
Az őszirózsák általában lila színnel örvendeztetnek meg bennünket, az aranyfürt azonban sárga színű, s virágainak formája is más, mint a többi fajtársáé. Nagyon szép látvány, ahogyan a több száz egyedet számláló aranyfürt-állományok a sóvirágok és az őszirózsák által alkotott lila szőnyegben aranysárga foltként virítanak.
 
Ahol az aranyfürt kedvező talaj- és vízviszonyokat talál, ott jól el tud szaporodni, de gyakorinak sehol sem mondható. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kígyósi-puszta mellett a Kis-Sárréten, a Dévaványai-Ecsegi pusztákon és a Bélmegyeri Fáspusztán is vannak jelentősebb állományai.
 
A Kígyósi-pusztán belül a legnagyobb, mintegy 10-15 méter átmérőjű aranyfürt-folt a Kígyósi-tanösvény mellett található. Akik részt vesznek következő, szeptember 29-én megrendezendő szakvezetéses fotóstúránkon, azok (ha az időjárás továbbra is kedvező marad) megcsodálhatják és lencsevégre kaphatják ezt a szépséges növényt is. A programra előzetes bejelentkezés: Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36 30 475 1777-es telefonszámon.
 
 
   
 
2019.09.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design