magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Átnyaraló darvak Kardoskúton
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban található fokozottan védett kardoskúti Fehér-tó és környéke a Dél-Tiszántúl – és Európa – egyik legjelentősebb őszi daru gyülekező- és pihenőhelye. E rendkívül kecses mozgású és jellegzetes hangú madarakkal azonban egyre gyakrabban találkozhatunk nyáron is a területen.
   
 
A daru korábban gyakori fészkelőnek számított Magyarországon, elsősorban az alföldi vízjárásos helyeken telepedett meg előszeretettel. A XIX. századi vízrendezési munkálatok, a mocsarak lecsapolása következtében megfogyatkoztak a fészkelésre alkalmas, háborítatlan területek, ennek köszönhetően fokozatosan eltűnt hazánkból, az 1900-as évek óta jellemzően csak átvonul az ősi vándorútnak számító Tisza-vonal mentén.
 
A darvak az őszi vonulás idején általában egy-két hónapot töltenek nálunk októbertől november végéig, de az utóbbi években egyre több madár át is telel, sőt évről-évre egyre több átnyaraló madarat figyelhetünk meg a hazai vizes élőhelyeken, így a kardoskúti Fehér-tónál és környékén is. Itt jelenleg 90-100 példányból álló csapat tartózkodik. A terület jellegéből adódóan kiváló táplálkozó- és pihenőhelyet biztosít a madarak számára.
 
Őszi nagy gyülekezésükre november hónapban számíthatunk. Jellegzetes alkonyati behúzásuk felejthetetlen pillanatokat, életre szóló élményt ad. Ekkor a madarak nagy tömegben – akár több ezer madár együtt – érkeznek a környező gyepekről, mezőgazdasági területekről, hangos krúgatásuk messziről jelzi közeledtüket. A Fehér-tó sekély vize biztonságot nyújt számukra a ragadozókkal szemben, egészen a hajnali kihúzásig, amikor is újra nagy csapatokba verődve elhagyják a területet, hogy táplálék után kutassanak.
 
A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is szakember vezetésével élhetjük át ezt a csodát november hónap minden szombatján, amely program során megismerkedhetünk a darvakkal, a vadludakkal és az őszi puszta további érdekességeivel, látványosságaival. Ennek részleteiről később adunk hírt honlapunkon.
 
A kép illusztráció
 
 
   
 
2019.08.20.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design