magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Színes gyűrűt kaptak a kenderesszigeti kanalasgémek
 
Nyolc pár kanalasgém rakott fészket idén a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén fekvő Kenderesszigeti-halastavakon. Fiókáik közül ötöt színes jelölőgyűrűvel láttunk el.
   
 
A kanalasgém régebben szórványos fészkelő faj volt Békés megye északi részében. Vegyes gémtelephez csatlakozva költött egy-egy pár a ma már nem aktív Farkas-zugi gémtelepen. Két éve egy új helyen, a Kenderesszigeti- halastavak nádszigetén is megjelent fészkelőként. Az ottani 10-30 pár vörös gém mellett először négy, idén pedig már 8 pár kanalasgém fészkére bukkantunk.
 
Míg más költőhelyeken, például a Biharugrai- és a Gácsháti-halastavakon már repülősek a fiatalok, addig a Kenderesszigeti-halastavakon az elhúzódó megtelepedés miatt még tojásos fészkei is vannak. Fészekalja leggyakrabban 3-4, világos alapon vörös szeplős tojásból áll. Bő háromheti kotlás után kelnek ki a fiókák és több mint másfél hónapos kor után válnak röpképessé. Az egy hónapos kort meghaladó fejlettségű fiókák lába már olyan méretű, hogy megmarad rajta a fém és a műanyag jelölőgyűrű is.
 
A kenderesszigeti kis kolóniánál három fészekalj fiataljait láttuk el jelölőgyűrűvel, amit az országos kanalasgém projekt koordinátora, dr. Pigniczki Csaba végzett a segítségünkkel. Az öt fiatal megkapta az ízület fölé helyezett fehér színű műanyag gyűrűt, melynek betű- és számjelzései a későbbi egyedi azonosítást is lehetővé teszik.
 
Számos magyarországi vizes élőhelyet rendszeresen ellenőriznek ma már a madármegfigyelők, akik nagyon sok visszafigyelési adatot rögzítenek a madarak mozgásáról. A műholdra sugárzó adókkal rendelkező madarak még jobban kirajzolják a kóborlási, vonulási útvonalakat. Az idei év érdekessége volt, hogy a kenderesszigeti vegyes gémtelepre is befészkelt két pár kanalasgém. Itt tehát bokorfüzesen költött ez az egyébként jellemzően nádban fészkelő íbiszféle.
 
 
   
 
2019.06.17.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design