magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Újra felbukkant a kucsmás sármány Makó közelében
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén az utóbbi években többször is megfigyeltünk kucsmás sármányt. Idén ismét felbukkant egy példány Makó közelében.
   
 
A mediterrán térségben költő kucsmás sármány első példányai 2010-ben jelentek meg Magyarországon, Baja, illetve Csávoly közelében. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül az első megfigyelések 2015-ben voltak, Kübekháza és Makó környékén. Tavaly a Makó és Maroslele közötti Ószegedi úton heteken keresztül láttunk egy hímet és egy tojót. Fészkükre nem bukkantunk rá, de valószínűleg költöttek, mert a hím heteken át énekelt. Idén ugyanezen a helyen június eleje óta többször is megfigyeltünk egy éneklő hímet. Mivel nem gyűrűztük meg, így nem tudjuk egyedileg azonosítani, de valószínűleg ugyanaz a madár tért vissza tavalyi költőhelyére.
 
A kucsmás sármányok a verébalakúak rendjébe tartoznak. Testük legnagyobb része napsárga színű, a hímek jellegzetes, kucsma formájú fejmintázatot viselnek. Erős csőrű, magevő madarak, melyek rendszerint a repceföldek közelében telepszenek meg tartósan. Az utóbbi évtizedben elkezdtek terjeszkedni észak felé.
 
 
 
   
 
2019.06.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design