magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Díjnyertes diákok kirándultak a Bélmegyeri Fáspusztán
 
A mezőkovácsházi Hunyadi János Gimnázium által szervezett biológia verseny legeredményesebb versenyzői tanulmányi kiránduláson vehettek részt a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Bélmegyeri Fáspuszta részterületén.
   
 
A tizenkét általános és középiskolás diák szakvezető segítségével ismerkedhetett meg a terület természeti értékeivel. A korábban tankönyvekből megszerzett ismereteiket most gyakorlati tudással, információkkal bővíthették. A jutalomkiránduláshoz szerencsére jó idő is társult, igaz, az esős időszakot követő napsütésben a szúnyogok is meglehetősen aktívakká váltak, de mindannyian védekeztünk ellenük.
 
Utunk során bejártuk a Szolga-erdőt és közelebbről is megnéztük a Fáspuszta szórványosan álló tölgyeit, vadkörtéit, galagonyáit. Miközben az egyedülálló tájképben gyönyörködtünk, szó esett a természetvédelmi területfenntartás módszereiről is.
 
Az erdőben megfigyeltük a gombák és egyéb apró élőlények talajképző, lebontó erejét. Különbséget tehettünk a telepített, a tájban nem honos fákból álló erdőtagok és a Körös-völgyi ember szemének ismerős tölgy-kőris-szil erdőtársulás között. Vizsgáltuk a lágyszárúakat, a lombozat szerkezetét és az adott élőhelyeken található állatvilágot. A séta során számos gyógy- és fűszernövényt is találtunk, s távolról megfigyeltük a gémtelepekre behúzó szürke gémeket.
 
A fotókat Sarkadi László készítette.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.06.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design