magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Hamarosan kirepülnek a kerecsensólymok
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén idén négy pár kerecsensólyom költött. A fiókák szépen felcseperedtek és hamarosan elhagyják a fészkeket.
   
 
A szaporulat igen szépnek bizonyult, ugyanis két fészekben három, egyben pedig négy fióka nevelkedett fel sikeresen. A negyedik fészekben lévő fiókák számát egyelőre nem sikerült pontosan megállapítani. Örömteli, hogy a májusi csapadékos időjárás nem okozott problémát a költés és fiókanevelés idején.
 
A kerecsenekről köztudott, hogy nem építenek saját fészket, hanem gyakran az elektromos vezetékek oszlopaira kihelyezett költőládákban fészkelnek. Vannak azonban természetes közegben költő párok is. A Csanádi pusztákon is akad erre példa, az egyik pár ugyanis már több évvel ezelőtt elfoglalt egy rétisasok által épített fészket és azóta is abban költenek.
 
Mivel a térségben most kevés a pocok és egyéb kisemlős (hörcsög, ürge), ezért a kerecsenpárok főként madarakkal etetik fiókáikat. Leggyakrabban a fiatal, idei kelésű seregélyek közül szemelik ki áldozataikat. A bőséges csapadéknak köszönhetően nagyon sok a vízimadár (nagy godák, piroslábú cankók, bíbicek) a
területen, így a kerecsensólymok közülük is gyakran zsákmányolnak.
 
Táplálkozási szempontból a kirepülő fiókákra jó időszak vár, ugyanis egyre melegebb az idő, így a korábban elmaradt kaszálások várhatóan megkezdődnek. A kerecsenek a lekaszált területeken könnyebben megláthatják és megfoghatják a kisemlősöket.
 
A fotó csak illusztráció.
 
   
 
2019.06.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design