magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Öt év után újra költenek batlák a Kis-Sárréten
 
Öt év szünet után ismét költenek batlák a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A Biharugrai halastó-rendszerhez tartozó Zöldhalmi-tavon négy pár fészkel a nádasban.
   
 
A korábbi költésekhez hasonlóan most is egy vegyes gémtelepen fészkelnek, nagy és kis kócsagok, bakcsók, üstökösgémek, valamint kis kárókatonák társaságában. Az elmúlt húsz évben ez a faj ötödik ismert költése a Kis-Sárréten.
 
A batla az íbiszfélék családjába tartozik. Az Antarktisz kivételével szinte mindenhol költ. Hazánkban a múlt század ’20-as éveiben, a Kis-Balaton nádasaiban még több százas telepei voltak, majd ezek megszűnése után csak több évtized elteltével, az 1990-es években alakultak ki ismét állandó telepei, elsősorban a Hortobágyon.
 
Nálunk költő közeli rokona a kanalasgém, de ettől mind habitusában, mind színezetében jelentősen eltér. A batla távolabbról sötét színűnek látszik, közelről azonban jól látható, hogy tollazata igen sokféle színben pompázik. Alapszíne barna, de szárnya és háta violásan, zöldesen csillog, arcrajzolata fehér. Rejtőzködő életmódot folytat, ezért is nehéz megfigyelni.
 
A batlák a pólingokéhoz hasonló, lefelé görbülő csőrükkel rendszerint mocsarakban, lecsapolás alatt álló, sekélyebb vizű halastavakban kutatnak táplálék után. Főként békákat, apró halakat, piócákat, rovarlárvákat, férgeket esznek. A Kis-Sárréten költő példányok legtöbbször a környező mocsarakban táplálkoznak.
 
Fészekaljuk általában 4-5 tojásból áll, melyeket május második felében raknak le. A fiókák 21 nap kotlási idő után kelnek ki, s utána még több mint egy hónapig a fészekben maradnak, míg el nem érik röpképességüket. Költőterületeiken a batlákra a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy élőhelyeiket gyakran éppen a költési időben csapolják le. Magyarországon ez a veszély nem áll fenn, mivel itt szinte kizárólag védett területeken fészkelnek.
 
 
 
 
   
 
2019.06.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design