magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A csapadékos idő kedvez a ritka, védett gombáknak
 
Az utóbbi hetek csapadékos időjárása kedvez a gombák fejlődésének, ezért a Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva most sokféle gombafaj egyedeire bukkanhatunk.
   
 
Korábban fél éven át szárazság volt, ezért a gombák is nagyon visszaszorultak, így most különösen feltűnő, hogy ilyen sok virít az erdőkön-mezőkön. Májusban egymást váltották a kiadós esőt hozó periódusok és a párás, napfényes, szűrt napfényes időszakok, ami optimális feltételeket biztosított a gombák fejlődéséhez, szaporodásához.
 
Védett kalapos gombáink közül szép számban láthatunk most őzlábgalócákat, elsősorban Körösladány környékén, sőt a település központjában lévő parkban is. A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (Dévaványa) füves legelőin szintén rábukkanhatunk erre a rendkívül nagy termetű, látványos, fehér, pikkelyes kalapú gombára. Fontos tudni róla, hogy nem mérgező ugyan, de nincs élvezeti értéke, fogyasztásra nem alkalmas, ezért ne szedjük le!
 
A KMNPI erdősültebb részein most szép számmal láthatunk közönséges süngombákat. Ez a fák törzsén növő, védett, hófehér, tüskés taplógombaféle nagyon jól érzi magát a párás, nedves, csapadékos időben.
Természetesen sok olyan gombafajt is találhatunk, amelyek nem védettek. Ilyen például a közkedvelt csiperke és a nagy őzlábgomba. Utóbbi általában ősszel szokott előbújni, de tavaly az aszály miatt nem jelent meg, most viszont már nyár elején találkozhatunk vele. Az egyik legízletesebb, de sajnos egyre ritkább, eltűnőfélben lévő faj az óriás pöfeteg gomba, amely elsősorban az alföldi jellegű, erdős legelőkön nő. Legnagyobb eséllyel a bodzák és akácfák alatt bukkanhatunk rá. Ne feledjük, hogy az erdőn-mezőn összegyűjtött gombákat fogyasztás előtt mindig mutassuk meg gombavizsgáló szakellenőrnek!
 
A fotót Szegedi Fruzsina készítette.
 
Rozsdasárga tőkegomba
 
   
 
2019.06.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design