magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Pöttyös jövevény: gímszarvas-borjú született a Körösvölgyi Állatparkban
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában a közelmúltban ismét egy új apróság született: az egyik gímszarvas tehén egészséges borjúnak adott életet. A pöttyös jövevény már a látogatóknak is bemutatkozott.
   
 
A gímszarvasok a Körösvölgyi Állatpark első lakói közé tartoznak, már a 2014-es megnyitáskor megcsodálhatták őket a vendégeink. A karámnak jelenleg hat lakója van: a tenyészállatok (egy bika és két tehén), a tavalyi szaporulat (egy ünő és egy fiatal bika), valamint a most született borjú, melynek ivarát egyelőre még nem tudjuk. A létszám azonban hamarosan csökken, ugyanis a tavalyi borjak a Szegedi Vadasparkba költöznek.
 
A legújabb családtag május 24-én született, s ahogyan ez a szabad természetben is szokás, anyja két hétig fektette a kifutó hátsó részében, a bokrok között. Mostanra azonban már lábra állt és szorgalmasan követi anyját, így az Állatpark látogatói is megfigyelhetik.
 
A gímszarvasok 240 napi vemhesség után hozzák világra borjukat, melynek testtömege elérheti a 15 kilogrammot. A kicsik 2-3 hétig egy helyben fekszenek, anyjuk így óvja őket a ragadozóktól. Mikor lábaik már kellően megerősödnek, talpra állnak, s önállóan is képesek menekülni a támadók elől. Általában négy hónapos korukig szopnak, de már három hónaposan elkezdenek füvet is enni. Kezdetben barna alapon fehér pöttyösek, majd 6-8 hónapos korukban színük vörösesbarnára változik.
 
A foókat Urbancsok Éva készítette.
 
 
 
 
   
 
2019.06.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design