magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Virágzik a fátyolos nőszirom a Kis-Sárréten
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének jellegzetes védett növénye a fátyolos nőszirom, más néven korcs nőszirom. A mutatós növény május közepe és június eleje között bontogatja liláskék virágait, melyek már messziről feltűnőek.
   
 
A nősziromfélék családjába tartozó növény egy közös gyöktörzsből több virágzó hajtást is nevel, ami még tovább fokozza a látványt. Magyarországon főleg a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl enyhén szikes, üde gyepjein és mocsárrétjein honos. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárréten vannak a legnagyobb állományai. Ezen belül is a Biharugra határában lévő Vaskapu-dűlőben van a legtöbb, ott ezres tőszámban fordul elő, de a Mezőgyán közelében lévő Eperjesi-pusztán is szép számban megtalálható.
 
Közeli rokona, a sokkal gyakoribb és elterjedtebb (ennek köszönhetően nem is védett) sárga nőszirom szintén most virágzik. A közel egy méter magasra megnövő növény főleg az Alföldön elterjedt, ahol mocsarakban (erre utal másik neve, a mocsári nőszirom is), de gyakran út melletti árkokban, csatornaszegélyekben is megfigyelhetjük. Három nagy sárga színű lepelleveléről könnyen felismerhető. A Kis-Sárréten általánosan elterjedt az arra alkalmas élőhelyeken.
A hazánkban előforduló nyolc nőszirom-fajból hét védett.
 
A fotókat Tóth Imre készítette.
 
Sárga nőszirom
 
Fátyolos nőszirom
 
   
 
2019.05.29.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design