magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Repülőgépről mértük fel a Kis-Sárrét gémtelepeit
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén májusban is elvégeztük a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén a gémtelepek légi felmérését.
   
 
A gép május 19-én, vasárnap reggel napos, de kissé párás időben szállt fel Békéscsabáról és másfél órás repüléssel sikerült elvégeznünk a tervezett felméréseket. A Biharugrai-halastavak és a környező mocsarak fölött azokat a helyeket néztük át, ahol korábban már voltak telepek. Olyan helyeket is megnéztünk, ahol esély van új telepek felbukkanására.
 
A legnépesebb tábort a korábbi évekhez hasonlóan most is az Ugrai-réten találtuk, ahol 147 pár nagy kócsag költ és a közelben 25 pár kanalasgém is fészkel. Az Ugrai-halastavakon a Zöldhalmi-tóban 11 pár nagy kócsag van. A begécsi tóegységen négy telepen összesen 60 pár nagy kócsagot számoltunk, valamint itt is volt egy 25 párból álló kanalasgém-telep. Egy új helyen, a Simotai-mocsárban szintén találtunk két pár fészkelő nagy kócsagot. Eddig ott nem költöttek nagy kócsagok, így ez most biztató előjel a tervezett élőhely-rekonstrukcióhoz.
 
Összességében tehát 220 pár nagy kócsag költ a területen, ami kismértékű növekedés a tavalyi eredményhez képest. Kanalasgémből is hasonló mennyiség fészkel, mint tavaly. A kisebb testű gémfélék költési adatait a földi megfigyelésekkel kiegészítve később tudjuk pontosan meghatározni. Az azonban már most is elmondható, hogy a Zöldhalmi-tóban jelentős számú bakcsó, kis kócsag és üstökösgém fészkel, s hozzájuk csatlakozott 3-4 pár batla is, ami ritka alkalmi fészkelőnek számít nemzeti parkunkban.
 
A légi felmérés során a környező vizes élőhelyekről is készítettünk felvételeket. Ezekből megállapítottuk, hogy lényegesen kisebb vízborítások vannak, mint az elmúlt évben. A későn jött, jelentős májusi esők már nem tudták pótolni a korábbi hiányt.
 
A kép illusztráció.
 
 
 
Légifelvétel: Ugrai-rét gémtelep Fotó: Tóth Imre
 
 
 
   
 
2019.05.23.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design