magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Hetedszer került megrendezésre a Bihari Táj Napja
 
Az utóbbi hetek esőzéseinek köszönhetően gyönyörűen zöldellő táj fogadta szombaton a VII. Bihari Táj Napjára érkező vendégeket. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Biharugra Község Önkormányzata által közösen szervezett rendezvény helyszínéül a Bihari Madárvárta szolgált.
   
 
A megnyitó ünnepségen Makra Tibor, Biharugra polgármestere hangsúlyozta: a bihari táj nemcsak kiváló vizes élőhely, hanem a halgazdálkodásnak köszönhetően gazdasági erőforrás is. Nem utolsó sorban pedig jelentős turisztikai vonzerővel bír. Dr. Kovács József országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: ez a táj nemcsak Európában, de a világon is egyedülálló természeti kincs, melynek megóvásáról a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság rendkívül szakszerűen gondoskodik. Dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója a természetvédelmi nyílt nap vendégeit arra biztatta, éljenek a lehetőséggel és vegyenek részt a nap folyamán minél több szakvezetéses túrán és más programon.
 
Az óránként induló traktoros halastavi túrák, a botanikai túra és a Sző-réti tanösvényen tett kirándulások egyaránt népszerűnek bizonyultak. A tavak madárvilágát nagy teljesítményű távcsövekkel figyelhették meg a résztvevők. Dankasirályok, récefélék, kis és nagy kócsagok, szürke gémek, bakcsók… és még hosszasan sorolhatnánk, milyen sokféle madár tűnt fel a tavak környékén. Közben szakvezetőink sok érdekes információt is megosztottak a túrázókkal. Szó esett például arról, hogy az őszapók mennyire családcentrikus madarak, a kakukkok pedig milyen ravasz módon hárítják át más fajokra utódaik felnevelését.
 
A Bihari Madárvárta területén madárgyűrűzésre is lehetőség nyílott. A korábban kifeszített hálóval a mezei verebek mellett foltos és cserregő nádi poszátákat, kis poszátákat, füsti fecskéket és nádi tücsökmadarakat is sikerült befogni. Érdekesség, hogy egy olyan nádi poszáta is a hálóba került, amelyet 2016-ban Biharugrán gyűrűztek meg szakembereink. Ez is bizonyítja, hogy az apró énekesek visszatérnek költőhelyükre.
 
A bihari tájat mocsárrétek, erdőfoltok tarkítják, így a túrázók igazán változatos tájban és sokszínű élővilágban gyönyörködhettek. Megleshették a kislibákat vezetgető nyári ludakat, a napfényben sütkérező békákat, s a nyárfára helyezett költőládából kukucskáló kékvércse fiókákat. Érezhették a sziki üröm intenzív illatát és megcsodálhatták a mezei virágok szépségét.
 
A túrázás alatt a legtöbben alaposan meg is éheztek, így a déli órákban az asztalok körül szépen szaporodtak a falatozó vendégek. Többféle finomság közül választhattak: hét bográcsban szürkemarha-pörkölt, kettőben az ugrai tavakból kifogott pontyokból készült halászlé rotyogott, de fokhagymás, sült amur is szerepelt a palettán.
 
A gyerekek körében nagyon népszerűnek bizonyult a népi játszótér. A forgó kosárhinta és a horgászat (fahalat, fateknőből, fabottal) egyaránt sokakat vonzott. Csakúgy, mint a kézműves foglalkozások és a természetismereti vetélkedő, melynek végén apró ajándékokkal is kedveskedtünk a gyerekeknek.
 
A színpadon egész nap egymást követték a környékbeli településekről érkezett népzenészek, néptánccsoportok, kórusok. A vendégek közül többen is úgy nyilatkoztak: ez a rendezvény sokat segít abban, hogy a fiatalabb (és persze az idősebb) nemzedékek tagjai is közelebb kerüljenek a természethez, így talán annak megóvására is jobban odafigyelnek majd.
 
 
 
Az alábbi fotókat Lipták Judit készítette.
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.05.20.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design