magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Örvös rigót láttunk a Csanádi pusztákon
 
Egy átvonuló, fiatal örvös rigó bukkant fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A rendkívül ritka madarat csupán néhány percig tudtuk megfigyelni.
   
 
Az örvös rigó tipikus hegyvidéki fészkelő, Európa szinte valamennyi magashegységi fenyvesében, borókás, bozótos élőhelyén költ, igaz, csak kisebb számban. Magyarországon csak az őszi és tavaszi vonuláskor tűnik fel néhány példány. Jellemzően magányosan vonul.
 
A Csanádi pusztákon a KMNPI munkatársai a tavalyihoz hasonlóan idén is felfedeztek egy vonuló örvös rigót. A puszta északi részén ugrott fel egy bokorsorból, majd kiszállt a közeli gyepterületre. Itt kollégánknak sikerült lencsevégre kapnia. Tollazatából ítélve fiatal példányról van szó, mivel a fekete fejtollak és a nyakán lévő fehér örv között még nem olyan nagy a kontraszt, mint az idősebb madaraknál. A tollazatból az is megállapítható, hogy a Kárpát-medence költőállományához tartozó egyed került szemünk elé. A madár néhány perc elteltével felröppent és folytatta útját észak felé.
 
Érdekesség, hogy néhány nappal korábban egy madarász Tótkomlós határában is megfigyelt egy másik példányt. A jelek szerint tehát az örvös rigóknak most volt egy vonulási hulláma, amely érintette a Dél-Alföldet.
 
 
   
 
2019.04.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design