magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Megérkeztek az első bíbiccsapatok
 
A tavasz csalhatatlan jeleként a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin egyre gyakrabban hallani pacsirtaszót, s megérkeztek az első bíbiccsapatok is.
   
 
A bíbicek a téli időszakban nem annyira a hideg, mint inkább a táplálékhiány miatt hagyják el költőterületüket. Az időjárás mellett jelenlétük elsősorban attól függ, találnak-e vizes élőhelyeket.
 
Az idei tél azonban maradás helyett inkább vonulásra késztette a bíbiceket: egyrészt jelentős fagyok voltak, másrészt nem találtak vizes élőhelyeket. A telet valószínűleg a Földközi-tenger térségében töltötték, ahonnan a jobb idő beköszöntével lassan elkezdtek visszajönni. Egyelőre azonban csak kisebb, néhány tíz példányból álló csapataikat figyelhetjük meg, s jellemzően nem annyira a gyepeken, mint inkább a szántóföldeken. A csupasz talajfelszínű szántókon valószínűleg könnyebben észreveszik és megfogják a bogarakat, mint a száraz, szikes területeken, ahol egyelőre még csekély a rovarmozgás. A mostaninál vizesebb, csapadékosabb években február végén rendszerint már jóval népesebb, több száz példányból álló csapatok tartózkodnak a bíbicek által kedvelt Nagy-Zsombék mocsaras területein és a kardoskúti Fehér-tó térségében.
 
   
 
2019.03.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design