magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Egészen Zsákáig elrepült a túzok!
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán megjelölt túzokok egyike Zsáka külterületén bukkant fel.
   
 
Igazgatóságunk honlapján éppen a közelmúltban olvashattak egy cikket a műholdas jeladókkal ellátott túzokokról. Ott is szó esett arról, hogy az új jelölési technikának köszönhetően minden nap tudjuk, merre járnak a Dévaványán megjelölt madaraink. Számos viselkedés- és életmódbeli jellegzetességre is fény derül a túzokélet vizsgálata során. Szintén hasznos információ, hogy a helyadatok lekövetésének eredményeként új csapatok előfordulásáról is értesülünk.
 
Február 17-én már Szeghalomig mozdult el az egyik jelölt kakas, amely az utóbbi hetekben Dévaványa térségében tartózkodott. Február 21-én, a reggeli órákban, egy valószínűleg egyhuzamban történő repüléssel elhagyta ezt a térséget és Zsáka külterületén, a Berettyó folyó közelében húzódó szántó- és gyepterületek mozaikjában talált új megállóhelyet. Azt is feltételezzük, hogy ez az útvonal nemcsak egy madárnak a vándorlási útját rajzolja ki, hanem egy kisebb csapatét, amely térségi szemlét tartott abban a régióban.
 
Már a régi, színes gyűrűs jelölések is igazolták azokat a feltevéseket, hogy a dévaványai túzokpopulációnak rendszeres kapcsolata van a bihari és a hortobágyi populációkkal is. Ez újabb igazolást nyert ezzel a vándorúttal. Több évtizeddel ezelőtt azonban ezek a ma már részpopulációk egyek lehettek, mint ahogy azok az élőhelyek is, amelyeket a túzok az Alföldön belakott. Az ember tájváltoztató és tájhasználati tevékenysége feldarabolta a valaha még egységes túzok-élőhelyeket, ezekre a szigetekre szorult vissza az állomány.
 
Ma már állandó jelleggel csak a Nemzeti Parkban és közvetlen környezetében maradhatott meg tartósan ez a nemes pusztai madár, ezért napjainkban már fokozottan kell óvni maradék állományát.
 
 
   
 
2019.02.27.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design