magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Sarkantyús sármány bukkant fel a Montág-pusztán
 
Ritka téli vendég, egy sarkantyús sármány bukkant fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén.
   
 
A kemény téli időszakokban sok énekesmadár húzódik be az állattartó telepekre, ahol a jószágok körül jó eséllyel találnak apró rovarokat, illetve a takarmányból származó magokat. A KMNPI Montág-pusztai Állattartó Telepe, amely a kétezer hektáros védett terület szélén fekszik, különösen kedvelt téli tartózkodóhely az apró énekesek számára. Az épületek védelmet nyújtanak a hideg, északi szelekkel szemben, a jószágok pedig egyáltalán nincsenek zsúfoltan, így a bejövő madarak is biztonságban érezhetik magukat.
 
Sarkantyús sármányt ezen a télen a januári nagy havazás idején figyelt meg itt először Igazgatóságunk egyik munkatársa. A madár a borjas tehenek közelében tűnt fel, egy olyan karámrészben, ahol nem voltak jószágok. Később kiröppent és a telep tűzivíz-tározójának partján szedegette a gyomnövények magjait. Azóta még egy alkalommal, február elején sikerült megfigyelni, valószínűleg ugyanazt a példányt az állattartó telep mögötti területen.
 
A Montág-puszta délkeleti részén az utóbbi években kialakult a sarkantyús sármányoknak egy stabil telelőelye. Nem véletlenül, ugyanis a védett terület kitűnő telelőhelyet biztosít számukra. Az eddigi legtöbb példányt, 16-ot néhány évvel ezelőtt figyeltük meg ott.
A sarkantyús sármányokat nehéz észrevenni, ráadásul könnyen összetéveszthetők a nádi sármányokkal, sordélyokkal vagy a mezei pacsirtákkal. A legtöbb északi madárhoz hasonlóan nagyon bizalmasan viselkednek az emberrel, csak akkor röppennek fel, ha egészen közel megyünk hozzájuk.
 
A fotót Engi László készítette.
 
 
 
   
 
2019.02.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design