magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Tavaszi túra: megszólal-e a pacsirta?
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tavasz- és pacsirtaváró túrát szervez február 17-én, vasárnap, a Kígyósi-pusztán.
   
 
A néphagyomány szerint, ha Zsuzsanna napján (február 19-én) megszólal a pacsirta, akkor már küszöbön a kikelet, ha azonban hallgat, akkor még várnunk kell a tavaszra. Azt, hogy vasárnapi túránkon hallunk-e majd pacsirtaszót, természetesen nem tudhatjuk előre.
 
Az érdeklődőket reggel 9.00 órára várjuk a szabadkígyósi sportpálya parkolójába (GPS koordináta:É 46°35’57” K 21°05’01”). Utunk a Nagyerdőn keresztül vezet majd a Kígyósi-pusztára. A tanösvény melletti tó partján megcsodálhatjuk a tavasz első hírnökeit, a hóvirágokat. Érdekesség, hogy ezek nem vadvirágok, hanem valószínűleg a Wenckheim-féle erdőtelepítés idején ideültetett kultúrnövények.
 
A hóolvadás nyomán kisebb-nagyobb vízfoltok már kialakultak a pusztán, ennek köszönhetően nemrég népes vadlúd- és récecsapatok érkeztek a térségbe. Nyomukban a belőlük táplálkozó ragadozó madarak is megjelentek. A vizes élőhelyet most nem tudjuk megközelíteni, de a Nagyerdő melletti kilátóból megfigyelhetjük a madarakat.
 
Ha az elkövetkező napokban napsütéses, nyugodt időjárás lesz, akkor van esély arra, hogy akár már a vasárnapi túra idején (azaz Zsuzsanna nap előtt két nappal) megszólaljanak a pacsirták. Nehéz őket megpillantani, ugyanis rendszerint magasan (50-80 méteren), szinte egy helyben „állva” énekelgetnek.
 
A túra tervezett időtartama 4 óra, ami alatt mintegy 5 kilométert teszünk meg az erdőben és a pusztán. A részvételi díj 500 forint. Bővebb információ és bejelentkezés Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +3630 475 1777-es telefonszámon.
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.02.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design