magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Jeladós túzokok nyomában
 
A „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE-projekt keretében eddig négy túzokot láttunk el műholdas jeladóval a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. A madarak mozgását azóta folyamatosan nyomon követjük.
   
 
Az első két jeladót 2017 őszén helyeztük fel két olyan kakasfiókára, amelyek mentett tojásból keltek ki a Túzokvédelmi Állomáson. A repatriálás után a fiatal madarak két különböző vad kakascsapathoz csatlakoztak. Azóta is Dévaványa 50 km-es körzetében mozognak.
 
A másik két jeladót 2018-ban helyeztük fel két túzoktojóra. Egyikük még márciusban kapta meg a készüléket, így mozgását az egész költési időszakban (a párzástól a fiókák kikeléséig) nyomon tudtuk követni. Jelenleg is Dévaványa térségében tartózkodik egy tojócsapatban.
 
A másik jeladós tojó egy másik csapathoz csatlakozott, így most összesen négy túzokcsapat mozgását tudjuk nyomon követni. A jeladók segítségével szerzett információk hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy minél többet tudjunk meg a túzokok napi élettevékenységéről, táplálkozási szokásairól, mozgásáról.
 
 
   
 
2019.02.21.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design