magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Kikeleti kapunyitó
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Kurgánok szelleme – Töltsük együtt az éjszakát a Hegyes-halmon!
 
Július 21-22-én „Kurgánok szelleme – éjféli randevú a bronzkoriakkal” címmel hálózsákos, nomád túrára hívjuk a természetbarátokat Szabadkígyósra, a Hegyes-halomra.
   
 
A túra szombaton délután 16.00 órától vasárnap délelőtt 10.00 óráig tart. A találkozó helyszíne a szabadkígyósi sportpálya parkolója (GPS koordináták:É 46°35’57” K 21°05’01”). Célszerű tömegközlekedési eszközzel érkezni, mivel nem rajt-cél túráról van szó, azaz vasárnap nem ide térünk vissza, hanem Kétegyháza lesz a végállomásunk.
 
Túránkat Szabadkígyóson, a Nagyerdőben kezdjük. A tanösvényről letérve az erdő kevésbé látogatott zugaiba is ellátogatunk, majd a pusztán keresztül közelítjük meg a kétegyházi kurgánmező egyik legmagasabb dombját, a Hegyes-halmot, ahol az éjszakát töltjük, nomád körülmények között, a szabadban. Kérjük, hogy az enni- és innivaló mellett az éjszakázáshoz megfelelő derékaljat, hálózsákot, takarót hozzanak magukkal. Sátorra nincs szükség, mivel az zavarná a föld és az ég közötti kontaktust!
 
Kérjük, hogy semmiféle hangkeltő eszközt (rádiót stb.) ne hozzanak magukkal, ne zavarják meg a természet csendjét!
 
A túra időpontját úgy választottuk meg, hogy lehetőség szerint a nyár egyik legsötétebb éjszakáján tudjunk táborozni. Reményeink szerint csillagfényes éjszaka vár ránk, melyen megpróbálunk kapcsolatot teremteni a kurgán mélyében nyugvó bronzkori emberekkel. Mint ismeretes, a kurgánok (földpiramisok) a több ezer évvel ezelőtti, úgynevezett Jamnaja-kultúra temetkezési hegyei voltak.
 
Vasárnap reggel igyekszünk a nappal együtt ébredni, hogy ezen a civilizációtól távoli helyen végignézhessük a napfelkeltét. Aztán Kétegyháza felé vesszük az irányt, s útközben meglátogatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park egyetlen ürge-élőhelyét. A túra Kétegyházán ér véget, vasárnap délelőtt 10.00 óra tájban. További információk és előzetes bejelentkezés Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőnél, a +3630 475 1777-es telefonszámon.
 
 
   
 
2018.07.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design