magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Hóban is dürögnek a túzokkakasok
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a havas táj és a csikorgó hideg ellenére a túzokkakasok egy része már érzi a tavaszt és násztáncba kezdett.
   
 
Normál tavaszokon március második felében megkezdődik a túzokdürgés. Az ekkorra már nászruhába öltözött kakasok be-bepróbálkoznak a teljes dürgéssel is. Ilyenkor torokzacskójukat is felfújják, ami igazán látványossá teszi a násztáncot járó kakasokat. Idén a változékony időjárási körülmények mellett március 9-én már teljes dürgést produkált néhány madár, persze csapatban, mert ilyenkor még nem bomlottak szét a kakascsapatok. Az időnként télbe forduló tavaszban az volt a legkülönlegesebb, hogy hóban dürögtek a kakasok.
 
Maga a dürgés egy vizuális szignál a tojók felé, ezzel a viselkedéssel jelzi a kakas a párzási hajlandóságát. A rendszeres és állandó dürgési időszak azonban március végétől teljesedik ki igazán, amikor már zöldell a tavaszi puszta és fehér tollgombócokként pózolnak a hagyományos dürgőhelyeken a díszes kakasok. Hamarosan követik őket a tojók is és április második felében már a rendszeres párzások alapozzák meg az idei év sikeres szaporulatát.
 
Felhívjuk figyelmüket, hogy április 1-jén ismét megnyitja kapuit a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont, ahol szakvezetéses hajnali túzoklesre is lehet jelentkezni.
 
Információ és bejelentkezés az alábbi elérhetőségeken:
Telefon/Fax: (06-66) 483-083, (06-30)445-2409,
E-mail: rehely@kmnp.hu
 
A fotókat: Széll Antal készítette
 
 
 
 
 
   
 
2018.03.21.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design