magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Védjegyes termelőink - Herczeg Aranka, a lekvárok és szörpök mestere
 
Herczeg Aranka finom lekvárjait és szörpjeit nagyon sokan keresik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság különböző rendezvényein. Védjegyes termelőinket bemutató sorozatunkban ezúttal őt ismerhetik meg közelebbről.
   
 
A Békéscsabán élő őstermelő 2013 óta foglalkozik különböző szörpök, lekvárok és egyéb ínyencségek készítésével. Mint kiderült, az ihletet annak idején a rózsaszirom adta:
 
- A szomszéd asszonyom áthozott egy kosár rózsaszirmot. Sajnáltam megvárni, hogy egyszerűen elfonnyadjon és úgy döntöttem, lekvárt készítek belőle. Az első kísérlet eredménye még nem volt igazán finom, de később tökéletesítettem. Még ma is készítek rózsalekvárt vastaghúsú, piros szirmokból – mesélte Aranka, akinek családi kisgazdaságában ma már tíz szörp és 15 féle lekvár készül. A munkába férje és két gyermeke is besegít.
 
A Herczegi Ízek termékcsaládból hét rendelkezik Nemzeti Parki Termék Védjeggyel: a csipkebogyó, a galagonya és a kökény lekvár, a bodzavirág, a bodzabogyó és a kökény szörp, valamint a zöld dió befőtt. A termékek kézi szedésű, gondosan válogatott virágokból, gyógynövényekből és gyümölcsökből, kézműves technológiával készülnek. Az alapanyagok természetesen vegyszermentesek.
 
– A csipkebogyót Kardoskút, a kökényt Körösújfalu, a galagonyát Biharugra, a bodzát pedig Békéscsaba környékén gyűjtjük. Saját, 2400 m2-es kertünkben is műtrágya- és vegyszermentesen termesztjük a zöldségeket – mondta a békéscsabai őstermelő. Hozzátette: a Nemzeti Parki Termék Védjegy megszerzését azért tartotta fontosnak, mert úgy gondolja, az emberek egyre inkább értékelik a garantáltan egészséges élelmiszereket.
 
Herczeg Aranka rendszeresen részt vesz különböző hazai és nemzetközi versenyeken, ahol szörpjei, lekvárjai több alkalommal is kiváló eredményeket értek el. Idén a szlovákiai Peszektergenyén megrendezett IV. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen csipkebogyó és zölddió lekvárja is arany minősítést kapott. A megmérettetésen több mint 400 termék szerepelt, így ez különösen szép eredmény.
 
Arra a kérdésre pedig, hogy mitől igazán finom egy szörp, vagy egy lekvár, Herczeg Aranka így válaszolt:
 
- Az a legfontosabb, hogy mindig a gyümölcs íze domináljon benne, ne nyomja el semmi más, ne legyen nagyon édes. Én éppen ezért használok a lekvárokhoz kizárólag szőlőcukrot, a szörpökhöz pedig 80 százalékban szőlőcukrot, s csupán 20 százalékban kristálycukrot. A szőlőcukor sokkal kevésbé nyomja el a gyümölcsök ízét, mint a répacukor.
   
 
2018.01.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design