magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Szünidei Állatmustra
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Az év emlőse: a földikutya
 
Egy rendkívül ritka, talajlakó állatot, a földikutyát választották idén az Év emlősévé. Hazai állományának jelentős része a Körös-Maros Nemzeti Parkban él.
   
 
Magyarországon a földikutya az egyik legveszélyeztetettebb emlős. Három faja ismert: a délvidéki, az erdélyi és a magyar. Ezek egymástól elszigetelve, kis területeken élnek. A délvidéki földikutyák világállománya a legkisebb, csupán 300 egyed körülire becsülik. Nálunk Baja környékén fordul elő. Erdélyi földikutyák nemcsak Erdélyben, hanem Kelet-Magyarországon is élnek. Magyar földikutyák szintén vannak Erdélyben, hazai állományuk viszont döntően csak a Dél-Alföldre, a Körös-Maros Nemzeti Park területére, azon belül is Battonya, Mezőhegyes és Mezőkovácsháza környékére (Tompapuszta) korlátozódik. Az itteni állomány mintegy 100 egyedet számlál.
 
A földikutya gyakorlatilag az egész életét kiterjedt(akár 100 métert is elérő, 2-3 méter mélyre lehatoló) földalatti járataiban tölti. Hengeres formájú, 15-25 centiméter hosszú testét barnásszürke szőrzet fedi. Csak nevében hasonlít a hétköznapi kutyákra, ugyanis nincs se füle, se farka, szemét pedig bőrréteg fedi. Járatainak falát orrával gondosan kitapasztja, megdöngöli. Jelenlétéről legfeljebb csak a föld felszínén látható túrások árulkodnak, melyek kicsit nagyobbak és „hurkásabbak” mint a vakondtúrások.
 
A laza szerkezetű, háborítatlan gyepeket kedveli, ahol a növények gyökereivel, gumóival táplálkozik. Élettere a mezőgazdasági művelés térhódítása miatt az elmúlt évtizedek során jelentősen lecsökkent.
   
 
2018.01.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design