magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Az enyhe télnek köszönhetően népes madárvilág telel a Dél-Alföldön
 
A szokatlanul enyhe tél a madárvonulásban is jelentős változásokat okoz. A Körös-Maros Nemzeti Park tájain sok olyan madárfaj próbál meg áttelelni, amelyek ilyenkor általában már régen délebbre vonulnak.
   
 
A madarak között vannak olyan klasszikus vonulók, melyek az időjárástól függetlenül az év egy adott időszakában mindig útrakelnek. Ilyenek például a fecskék és a gólyák. Vannak azonban időszakos vonuló fajok is, melyeket leginkább a táplálkozási lehetőségek megszűnése vagy beszűkülése (például a vastag hótakaró) ösztönöz arra, hogy más tájak felé mozduljanak.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban található Biharugrai-halastavaknál januárban megszokott, hogy a vadludak és vadrécék többezres tömegei tartózkodnak. Az azonban már szokatlan, amit most tapasztalunk: több száz bíbic még mindig nem indult el délebbre, s itt van még legalább 40-50 nagy póling, sőt kis kárókatonák, nagy kócsagok és bölömbikák is vannak még a tavaknál.
 
A barna rétihéják közül néhány példány általában minden évben áttelel, de idén januárban rendkívül magas számban vannak jelen, legalább 15-20 példány. Szintén nem mindennapi esemény a tél közepén búbos vöcsköt látni, márpedig a napokban ez is előfordult. A nádasokból gyakran hallani a guvat visító hangját és a szárcsák pittyegését is.
 
Az enyhe tél hatása a Biharugrai-halastavaknál abban is megmutatkozik, hogy az északról érkező vadréce-tömegek elmaradnak és a klasszikus téli vendégként nálunk megjelenő récefajok (kontyos réce, kerceréce, hegyi réce) vagy hiányoznak, vagy a szokottnál jóval kisebb példányszámban vannak jelen.
 
A darvak klasszikus vonulási állomásának számító Kardoskúti Fehértónál az év első napjaiban még legalább 3500 példány tartózkodott. Nemcsak az enyhe idő, hanem a bőséges táplálék is maradásra csábította őket. A környező szántóföldeken még mindig bőven találnak elhullott kukoricamagvakat. A tavon ismét van vízborítás, így az éjszakákat ott biztonságban tölthetik.
 
Az enyhülés hatására más vonuló fajok is a Fehér-tó környékén maradtak. Január elején még csaknem kétszáz bíbicet számoltunk és 9 pajzsos cankót is láttunk. Néhány hósármány és egy csapat sárgacsőrű kenderike is színesíti a képet. Előbbiek a tó sziki sóballás medrében, utóbbiak pedig a környező, leöregedett lucernaföldeken szedegetik a magokat.
 
Népes a vadludak és a vadrécék tábora is a Fehér-tónál. A tőkés récék mellett most sok más récefélét (például fütyülő és csörgő récét) is megfigyeltünk. Láttunk néhány vörösnyakú ludat, egy vörös ásóludat. Mivel a térségben egyre több a mezei pocok, így szép számban vannak jelen a ragadozó madarak: gatyás ölyvek, vörös vércsék, egerészölyvek és kékes rétihéják.
 
   
 
2018.01.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design