magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Kiadós év végi túra: elgyalogoltunk a deszki tölgyfához
 
Csongrád megye legnagyobb tölgyfájához szervezett szakvezetéses gyalogtúrát december 29-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.
   
 
A Deszk határában található tölgyfa pontos korát nem tudjuk, de annyi bizonyos, hogy több száz éves. Az év végi ünnepek között ehhez a fához indultunk egy lelkes, tízfős csapattal Újszegedről. Utunk a Maros árvízvédelmi töltésén vezetett. Az időjárás nem igazán kedvezett, a hideg mellett az erős széllel is meg kellett birkóznunk. Szerencsére a gáton néhány évvel ezelőtt szilárd burkolat épült, így legalább a sár nem nehezítette a mintegy 15 kilométeres gyalogtúrát.
 
Útközben többféle madarat sikerült megfigyelnünk. Az ártérben szorgalmasan mozogtak a harkályfélék: láttunk fakopáncsot, hallottunk zöld küllőt és fekete harkályt. Citromsármányok, cinkék és egerészölyvek is utunkba kerültek, a túra végpontjánál pedig egy rétisas körözött fölöttünk.
 
A Maros-gát mentett oldalán álló hatalmas tölgyfához érve rövid pihenőt tartottunk. Megmértük a fa törzsének körméretét: 630 centiméter. Ez több mint, amit néhány évvel ezelőtt mértünk, tehát az éltes korú tölgy még mindig növekszik.
 
   
 
2018.01.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design