magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A marosi homok fontos élőhely és építőanyag is egyben
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén kanyargó Maros több szempontból is különleges az alföldi folyók között.
   
 
Románia területén a Maros hegyes, dombos vidékeken kanyarog, s csak nem sokkal magyarországi belépése előtt lép ki a síkságra. Ennek köszönhetően nagy mennyiségű hordalékot szállít. A hordalék változatos mederformákat hoz létre: a Makó fölötti szakaszon alacsony vízállás esetén nagyon sok zátony, sziget és homokpad található. Nyáron a homokos aljzatnak köszönhetően akár egy méter mélyre is le lehet látni a tiszta vízben.
 
A folyó által szállított nagyon egységes, durva frakciójú homokot régóta előszeretettel bányásszák építkezési célokra. Nagyon alkalmas például vakolatkészítésre. A gyári nemesvakolatok elterjedésével a marosi homok vesztett népszerűségéből, de ennek ellenére még mindig van kereslet iránta. Napjainkban Ferencszállásnál és Apátfalvánál folyik homokkitermelés, hidromechanizációs eljárással. Ennek során a folyóban úszó szerkezetek segítségével a vízzel együtt emelik ki a homokot, majd a parton állványokról, magasból, vastag csövön engedik ki a homokos vizet. Az eredmény: a homok egy kupacban marad, a víz pedig visszafolyik a folyóba. Ily módon a homok rögtön szállításra és felhasználásra kész, nem igényel további tisztítást. Éves szinten több ezer tonna homokot termelnek ki a Marosból.
 
Amíg a homok benn van a mederben, addig természetvédelmi szempontból is nagy jelentősége van. Fontos élőhelyet jelent ugyanis több hal- és kagylófaj számára. Sok itt a tompa folyami kagyló, a homoki küllő, a magyar és a német bucó, illetve a kőfúró csík is. Éppen ezért a homok kitermelését csak a halak szaporodási időszakán kívül, azaz elsősorban ősszel és télen lehet végezni, így elkerülhető az állatok pusztulása.
 
   
 
2018.01.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design