magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Északi vendégeink - A ragadozó madarak
 
A Körös-Maros Nemzeti Park tájain télen is sokféle ragadozó madárral találkozhatunk. A nálunk fészkelő vörös és kék vércsék elvonultak ugyan a déli tájakra, de helyettük új, más fajok érkeztek hozzánk.
   
 
A rétisasok száma a Dél-Alföldön télen jóval magasabb, mint nyáron. A nálunk költő példányok többsége itt marad (legfeljebb a fiatal egyedek kóborolnak), s szép számban csatlakoznak hozzájuk az északi országokból érkezők. Többségük a skandináv és a balti állomokból jön hozzánk.
 
A parlagi sasok Kárpát-medencében élő állományának jelentős része Magyarországon tölti a telet. A gatyás ölyvek és kékes rétihéják jóval északabbról jönnek. A kékes rétihéják főleg a pusztai tájakat kedvelik, a Körös-Maros Nemzeti Park területén több száz példány telel.
 
A sólyomfélék közül vándorsólymokkal és ritkábban kis sólymokkal találkozhatunk. A vándorsólyom költ is nálunk, de a telelőállomány döntő része északról érkezik. Kis sólyomból rendszerint csupán 6-8 példány telel a KMNP területén. Érdekesség, hogy a Kis-Sárrétre évek óta visszajár egy fekete sas, idén is felbukkant már.
 
Gatyás ölyv
   
 
2017.12.31.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design